Premium

Combinatie van onderwijs en begeleiding van kinderen met een rugzakje; nieuwe praktijk in Velsen-Noord

Combinatie van onderwijs en begeleiding van kinderen met een rugzakje; nieuwe praktijk in Velsen-Noord
Achter Marije Hemmer hangt de lijst met verschillende gemoedstoestanden. Vaak de aanleiding voor een gesprek met de leerlingen.
© Foto Heleen Vink
Velsen-Noord

Een tamelijk kale ruimte. Een tafel, een paar stoeltjes, speelgoed en aan de muur een lijst met gezichtjes. Vrolijk, boos, blij, droef. Van alles wat.

,,Aan de hand van die lijst vragen we de leerlingen ’s ochtends hoe ze zich voelen. Of ze goed hebben geslapen, of dat ze iets bijzonders hebben meegemaakt. Zo beginnen we een gesprek.”

Marije Hemmer van praktijk de Regenboog laat de bezoeker de vertrekken zien van het pand aan de Wijkerstraatweg in Velsen-Noord. Sinds een maand zit hier een filiaal van de orthopedagogische zorginstelling die zich inzet voor de begeleiding en onderwijs van ’speciale kinderen’. ,,Leerlingen die niet passen in het regulier onderwijs, maar ook niet in het bijzonder onderwijs.”

Kinderen dus met een rugzakje. Met een gedragsstoornis. ,,We hebben angstige kinderen, maar ook met ADHD, of autisten. We geven ze allemaal een speciale begeleiding.” En rondkijkend in het klaslokaaltje/spreekuur/vergaderruimte: ,,Daarom hebben we niet veel posters aan de muur. Vaak vinden onze kinderen dat te druk. Die zijn meer gebaat bij een rustige omgeving.”

Elf jaar geleden is de Zaanse begonnen met een praktijk aan huis in Wormerveer. Daar gaf de Zaanse - afgestudeerd aan de Pabo en aan de psychologiefaculteit aan de Vrije Universiteit - privébehandelingen. De animo was zo groot dat ze een vestiging in Krommenie opende en later een filiaal in Koog aan de Zaan. Uit deze laatste plaats moest echter ze weg. Reden: bezuinigingen op de zorg. ,

,De huur van dat pand was hoog en bovendien vond ik het ook leuk om in een andere gemeente te werken.” Via via kwam ze op het vrijstaande gebouw in Velsen-Noord waar ooit De Smederij zat. De inrichting is voorlopig nog niet voltooid, getuige de verhuisdozen die staan ingepakt.

Inmiddels zijn er wel negen kinderen (tussen de zeven en negen jaar) die daar elke dag leskrijgen, eventueel gecombineerd met een behandeling. ,,Alle 30 docenten hebben een lesbevoegdheid en mogen de kinderen ook begeleiden”, gaat Hemmer verder terwijl we langs een ’chill-room’ lopen, een kamertje met een bank. Om even af te reageren.

Binnenkort hoopt Hemmer ook spreekuren en naschoolse opvang te houden in Velsen-Noord, net als bij de andere vestigingen. ,,Eerst maar kijken hoe het hier gaat.” De officiële opening is 26 september vanaf 16.30 uur voor buren en betrokkenen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.