Premium

Tien jaar cel geëist tegen Dominicaanse Hoofddorper (40), die volgens OM belangrijke rol speelde binnen internationale drugsbende

Tien jaar cel geëist tegen Dominicaanse Hoofddorper (40), die volgens OM belangrijke rol speelde binnen internationale drugsbende
Haarlem / Hoofddorp

Tegen een 40-jarige Hoofddorper die volgens het Openbaar Ministerie een belangrijke rol speelde binnen een internationaal opererende drugsbende, is donderdag een gevangenisstraf van tien jaar geëist.

De man, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, wordt onder meer beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie, het witwassen van meer dan vier ton, vuurwapenbezit en het bezit van ruim vijftien kilo aan xtc-tabletten. Juan Miquel G. woonde met zijn vrouw en vier kinderen in een simpel rijtjeshuis in Hoofddorp.

De officier van justitie sprak van een crimineel samenwerkingsverband dat zich bezighield met of het opzetten van handel in MDMA, LSD, cocaïne en fentanyl. Dat laatste is een sterke en zeer verslavende pijnstiller. Tegen Dominicaan Ruben G. M. en Spakenburger Sander K. eiste de aanklager donderdag gevangenisstraffen van respectievelijk vijf en zes jaar.

De zaak kwam aan het rollen toen in april 2018 op Schiphol in de bagage van G. M. (46) meer dan vijftigduizend euro bleek te zitten. Op een smartphone werd een afbeelding met het adres van de Hoofddorpse Dominicaan aangetroffen.

Bij hem in huis lagen onder meer een geladen vuurwapen en veertigduizend euro. Ook werden aankoopfacturen van veelal luxe spullen van meer dan drie ton aangetroffen, terwijl G. geen legaal inkomen had. In een auto werd ruim vijftien kilo xtc gevonden. De ongeveer 46.000 pillen zaten in een koffer met dubbele bodem. Zelfs toen hij in de cel zat, probeerde verdachte G. zijn ’criminele praktijken’ voort te zetten, aldus de officier van justitie donderdag.

Corrupte douanier

Volgens de aanklager hadden de mannen een koerier vier kilo MDMA, de grondstof voor xtc, laten uitvoeren via het vliegveld van het Duitse Frankfurt. Ook waren de verdachten bezig de smokkel van fentanylpleisters op te zetten, aldus de officier van justitie. K. had belangrijke contacten, zoals een corrupte douanier op het vliegveld van het Canadese Toronto, zei de aanklager.

’Onrechtmatig’

De advocaat van Hoofddorper G., Jill Verstegen, stelde dat de doorzoekingen van diens woning en smartphone onrechtmatig waren. Het daarmee verkregen bewijs moest daarom worden ’uitgesloten’, aldus de raadsvrouw in haar pleidooi. Ze vond de eis van tien jaar ’zeer fors’.

Volgens Verstegen en de twee advocaten van de andere verdachten ging het niet om een criminele organisatie die nauw samenwerkte. ,,Van optreden als een drie-eenheid was geen sprake’’, aldus raadsman Klaas Arjen Krikke. Zijn cliënt K. had hoogstens bemiddeld tussen kopers en verkopers, beweerde de advocaat. Dat de Spakenburger veel communiceerde via pgp-telefoons, waarmee versleutelde berichten kunnen worden verstuurd, had volgens de strafpleiter te maken met zijn handel in bitcoins.

Kate Lans, raadsvrouw van G. M., zag ook niet genoeg bewijs voor een intensieve samenwerking van het trio verdachten. Haar cliënt was niet bij de rechtszaak aanwezig. De Dominicaan verblijft vermoedelijk in het buitenland. De andere twee verdachten beriepen zich tijdens de rechtszaak, die ook op dinsdag diende, vooral op hun zwijgrecht.

Uitspraak is op 4 oktober.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.