Premium

Natuurmonumenten waarschijnlijk beheerder Kennemermeer bij komst Kustplaats IJmuiden aan Zee

Natuurmonumenten waarschijnlijk beheerder Kennemermeer bij komst Kustplaats IJmuiden aan Zee
IJmuiden aan Zee

Wanneer de bouwplannen voor de kustplaats rondom de Kennemerboulevard n IJmuiden aan Zee gerealiseerd worden, neemt Natuurmonumenten waarschijnlijk het beheer van de natuur rond het Kennemermeer op zich.

Dat laat een woordvoerder van Natuurmonumenten weten na vragen van deze krant. ,,Er is jaren geleden een convenant gesloten. Als de bouw plaats gaat vinden, dan is Natuurmonumenten de beoogd beheerder van het gebied rond het Kennemermeer.’’

Het gaat dan grofweg over het natuurgebied tussen de eerste duinenrij en het fietspad langs het meer. Het gerucht dat het zou gaan om een groter gebied in de duinen, namelijk ook het duingebied Heerenduinweg-Amperestraat, wordt door de woordvoerder ontkend. ,,Nee, dat klinkt mij niet bekend. Ik heb begrepen dat het echt het gebied rondom het meer is.’’

Ook de gemeente Velsen laat weten dat Natuurmonumenten inderdaad belangstelling heeft voor het gebied, al is onbekend wat momenteel de status is van die wens. In 2007 had Natuurmonumenten al aangegeven het natuurgebied bij het binnenmeer te willen kopen of beheren.

,,Er is ons nog geen jaartal bekend wanneer dit zou moeten gaan gebeuren’’, zegt de woordvoerder van Natuurmonumenten.

Honden

Na een verlengde proef van een jaar is sinds kort een deel van het gebied niet meer toegankelijk voor honden en hun eigenaren. Of honden helemaal niet meer welkom zijn als het Kennemermeer in handen van Natuurmonumenten komt, daar wil de woordvoerder nog niet op vooruit lopen.

,,We hanteren in alle gebieden een gebiedsgebonden beleid. Zo zijn er in de Heerenduinen in IJmuiden en bij Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord geen honden toegestaan, maar bijvoorbeeld wel bij Beeckestijn in Velsen-Zuid. Daar is zelfs een losloopgebied. Als we het gebied in beheer krijgen, gaan we met alle betrokken partijen in gesprek. Daarbij zal ook gesproken worden over honden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.