Kamervragen van SP over opraken budget voor mediation in strafzaken

Kamervragen van SP over opraken budget voor mediation in strafzaken
Judith Uitermarkt, landelijk coördinator mediation in strafzaken, luidde vorige week de noodklok.
Den Haag/Haarlem

De SP stelt Kamervragen aan minister Sander Dekker (VVD) van rechtsbescherming over het budget voor mediation in strafzaken.

Vorige week luidde landelijk coördinator Judith Uitermark in deze krant de noodklok. Zij vreest dat eind oktober meer dan een maand lang geen mediationtrajecten met slachtoffers en verdachten kunnen worden opgestart, omdat het budget dan waarschijnlijk op is. Uitermark, ook strafrechter bij de rechtbank Noord-Holland, denkt dat dit kan leiden tot rechtsongelijkheid.

Tweede Kamerlid Michiel van Nispen van de SP wil van de minister weten of hij de mening deelt dat het onwenselijk is als mediation in strafzaken zou stagneren. Ook vraagt hij of Dekker verwacht dat de gesprekken over het budget tijdig kunnen worden afgerond om een stop te voorkomen en, mocht dat niet zo zijn, wat hij gaat ondernemen om geld beschikbaar te krijgen voor nieuwe trajecten.

,,Wat gaat u doen om deze problemen de komende jaren te voorkomen?’’, wil Van Nispen ook weten. Het Kamerlid stelt dat mediation in strafrecht vaak voor alle betrokkenen veel voordelen heeft. Zo kan het angsten bij slachtoffers wegnemen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.