Premium

Huawei dendert gewoon door

Huawei dendert gewoon door
Huawei-baas Richard Yu toont de wonderbaarlijke Kirin 990 5G-chip.
© foto EPA

Even was Berlijn het centrum van de toekomst. Maar liefst twintig niet bepaald kleine hallen, sommige met een boven- en benedenverdieping, en bijna 2000 bedrijven die hun nieuwste technische snufjes op de Internationale Funkausstellung (IFA) aan bijna een kwart miljoen bezoekers presenteerden.

Voor de liefhebbers van de allernieuwste technologie, was dat de ’place to be’. Zet maar vast in de agenda voor volgend jaar.

Traditiegetrouw presenteren de grootste merken voorafgaand aan de maanden waarin de meeste omzet wordt gehaald hun nieuwste snufjes op het terrein van de consumentelektronica. Zo ook het onder (Amerikaans) vuur liggende Huawei.

De baas van Huawei, Richard Yu, presenteerde de ’soc’ (system on a chip: volledig computersysteem op één enkele chip) Kirin 990 die binnenkort in de eerste smartphone (Mate 30) zal verschijnen. Maar liefst 10,3 miljard transistoren zitten er op de kleine chip alsmede een geïntegreerd 5G-modem, waarmee straks enorme downloadsnelheden gehaald kunnen worden (bijvoorbeeld een Netflix-serie van 400 mb binnen twee seconden). Chips als deze zullen in de toekomst mogelijkheden ontsluiten die wij ons op dit moment nog niet kunnen voorstellen.

Foto- en videobewerking worden, naast nachtfotografie, door de Kirin 990 naar een hoog niveau getild. Zo is het onder meer mogelijk om personen in een video los te maken en tegen een andere achtergrond te plaatsen en ook nog eens op een andere plek neer te zetten. Realtime!

Met Face AR (een vorm van kunstmatige intelligentie) kunnen gezichten worden herkend en gezondheidskenmerken zoals hartslag en ademhalingsfrequentie worden gemonitord. Simpel door de camera op het gezicht te richten.

Over de problemen met Amerika repte Yu overigens niet. Huawei dendert technologisch gezien gewoon door...

Lenno van Dekken

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.