Premium

Egelantier in Haarlem pas in december in verkoop

Egelantier in Haarlem pas in december in verkoop
De Egelantier.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De Egelantier aan het Gasthuisvest in Haarlem gaat pas in december in de verkoop in plaats van ’na de zomer’ zoals de gemeente eerst van plan was. Wethouder Jur Botter stelt dat dit niet anders kan, omdat ’we een mooi plan willen voor de stad’. De gemeenteraad moet nog oordelen over eisen en wensen voor de verkoop van het rijksmonument. Dat er een hotel komt, besloot de raad al eerder.

Woensdagavond was een inspiratiemarkt in de Egelantier, waar zo’n honderd mensen op afkwamen. Projectontwikkelaars, hoteliers, investeerders en vertegenwoordigers van culturele en maatschappelijke instellingen konden op de markt contact leggen om later mogelijk samen met een goed idee naar de gemeente stappen.

Lees ook: Egelantier in Haarlem wordt een hotel: herinneringen aan culturele broedplaats

Het beste initiatief krijgt volgens de wethouder volgend jaar de kans om het pand aan te kopen. In de zomer van 2020 zou de verkoop een feit moeten zijn.

Momenteel lopen nog taxaties om te bepalen wat het rijksmonument minimaal moet opbrengen voor de gemeente. De Egelantier moet een mix worden van hotel, woningen en een deels maatschappelijke en/of culturele functie.

,,We zijn nu een programma met eisen aan het samenstellen, dat we netjes en zorgvuldig willen afronden’’, zegt vastgoedwethouder Botter. ,,De prijs geeft niet alleen de doorslag. We willen een geschikte mix van hotel, woningen en cultuur. Een plan dat goed is voor de stad. Veel Haarlemmers zijn emotioneel zeer betrokken bij de Egelantier.’’

Arno Duivestein van cultuur- en debatcentrum De Pletterij was ook bij de inspiratiemarkt. De Pletterij trekt samen op met vier andere Haarlemse instellingen: Nieuwe Vide, Wereldkeuken, Grafisch Atelier en MAPA. Zij willen een ’alternatieve culturele hotspot’ op een centrale plek in de stad. ,,Haarlem heeft behoefte aan zo’n alternatieve verzamelplek’’, zegt Duivestein. Of de Egelantier die plek zal zijn voor de vijf instellingen, blijft nog de vraag. ,,We kunnen geen hoge huurprijs ophoesten.''

De startende onderneming Commons, waar meerdere (oud-)Haarlemmers bij zijn betrokken, realiseert dolgraag woningen in de Egelantier. Conceptbedenker Rob Nieuwenhuizen van Commons noemt het ’een magisch gebouw’.

De onderneming wil woningen voor allerlei leeftijdsgroepen met gezamenlijke voorzieningen voor ontspanning of werk. ,,Op die manier kunnen bijvoorbeeld starters betaalbaar wonen. Passend in deze tijd en goed voor de aarde om dingen te delen.’’

Een flink aantal hoteliers kwam ook naar de inspiratiemarkt. Een van hen was de Haarlemse Claus Company. Rik Claus sprak in een wervend filmpje over ’Cultuurhotel De Egelantier’, dat hij graag samen met de internationale hotelketen Marriot van de grond wil krijgen.

Bunk Hotels heeft in Utrecht een bijzonder hotel gemaakt in een oude kerk. ,,Het is een mix van een hotel, hostel, restaurant en een cultuurpodium. Een plek waar ook wijkbewoners komen’’, vertelt Robin Hagedoorn van Bunk.

,,Haarlem past mooi in onze strategie. Wij bieden precies datgene wat de gemeente voor ogen heeft: meerdere functies in een oud pand.’’ De onderneming geeft mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen, zo laat hij weten.

Bij de inspiratiemarkt maakte Hagedoorn kennis met de Haarlemse organisatie ’Leren voor het leven’. Mirelle Evertsen van die club vertelt dat zij jongvolwassenen met een verstandelijke beperking de kans willen geven op een woon- en werkplek.

,,Daar is in Haarlem grote behoefte aan. De wachtlijst is 6 jaar.’’ Mocht deze instelling samen met anderen woningen in de Egelantier kunnen realiseren, dan kunnen de bewoners met een beperking in het hotel in de huishouding werken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.