Premium

Condoleanceregister en vlag halfstok voor Derk Wiersum in Haarlem

Condoleanceregister en vlag halfstok voor Derk Wiersum in Haarlem
HAARLEM - Vlag halfstok bij de rechtbank in de Jansstraat. United Photos/Paul Vreeker
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

In de hal van gerechtsgebouw De Appelaar is gistermiddag een condoleanceregister geopend voor de woensdag in Amsterdam geliquideerde advocaat Derk Wiersum. Ook hing de vlaf halfstok bij de rechtbank aan de Jansstraat.

,,Het condoleanceregister is in eerste instantie namens Openbaar Ministerie en de advocatuur, maar ook publiek dat de behoefte voelt te tekenen, kan er terecht’’, zegt een woordvoerder van de rechtbank. Niet bij alle rechtbanken in Nederland ligt een register. ,,Hier wel omdat het logistiek goed is te regelen. De hal is enerzijds een openbare ruimte en anderzijds de arena waar OM, rechters en advocaten samenkomen.’’ Het condoleanceregister blijft in Haarlem zo lang er behoefte aan is.

De Haarlemse rechtbankvoorzitter Rino Verpalen stond gisterochtend voor aanvang van een strafzaak tegen drie mannen kort stil bij de liquidatie van Wiersum, die de advocaat was van kroongetuige Nabil B. Verpalen zei geschokt en verbijsterd te zijn over de gebeurtenis. ,,Wij voelen met u mee’’, sprak hij tot de aanwezige advocaten.

De rechtbanken in Nederland, konden gisteren zelf invulling geven aan de manier waarop ze stil wilden staan bij de liquidatie. Zo werd in de rechtbank in Rotterdam, waar de weduwe van Wiersum werkzaam is, een grote bijeenkomst gehouden met rechters, officieren van justitie en advocaten. De rechtbank in Breda, waar Wiersum plaatsvervangend rechter was, hield ook een herdenkingsbijeenkomst. evenals de de rechtbank in Amsterdam.

Op alle gerechtsgebouwen in Nederland hing gisteren de vlag halfstok.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.