Premium

Kunstgrasvelden in Haarlem op de korrel

Kunstgrasvelden in Haarlem op de korrel
Van links naar rechts: Gespreksleider Annemieke Windt, Menso de Maar, Wim Glaap en Patrick Balemans.
© united photos
Haarlem

Elk jaar opnieuw zijn er in de gemeente Haarlem zo’n drie kunstgras voetbalvelden toe aan vervanging van de toplaag die grofweg tien jaar meegaat. Elk jaar opnieuw wordt er in het stadhuis druk gediscussieerd over de materiaalkeuze. En dan met name over het strooisel (de infill) dat zich tussen de kunststof sprieten bevindt.

Op initiatief van gemeenteraadslid Roséanne Timmer-Aukes (GroenLinks) vond woensdagavond in de Pletterij een debat plaats over ’de korrel’. Onder leiding van journaliste Annemieke Windt werd er ruim twee uur gefilosofeerd en gediscussieerd over het gebruik van rubbergranulaat, kurk, olijfpitten, dennenschors en zand. Het publiek bestond voornamelijk uit Haarlemse politici en vertegenwoordigers van Haarlemse voetbalclubs.

Voor de pauze werd de zaal door drie specialisten geïnformeerd over de ontwikkelingen van het alternatief voor natuurgras. Menso de Maar sprak namens stichting Sportpark de Eendracht in Amsterdam. Aldaar wordt geëxperimenteerd met een kunstgrasveld waarop instrooimateriaal ontbreekt. Het ei van Columbus is gelegd maar nog niet uitgebroed.

Want het zal nog zeker vijf jaar duren voordat dergelijke matten geschikt zijn om er wedstrijden op te spelen. ’Te stroef’ en ’te weinig grip’ behoren tot de klachten van de voetballers die er op trainen. Nadat ook KNVB-er Patrick Balemans (adviseur accommodatiezaken) en Wim Glaap (vereniging Sport en Gemeenten) de zaal hadden toegesproken, was het aan het publiek om het trio te bestoken met vragen.

Heel veel wijzer werd de zaal niet van het vragenuurtje. Want hoewel er intensief onderzoek wordt gedaan naar de toepasbaarheid van een groot aantal verschillende infill-materialen, blijft de keuze vooralsnog beperkt tussen het nog altijd niet onomstreden autobandenrubber en het natuurproduct kurk.

Veel gemeenten waaronder Amsterdam hebben het rubbergranulaat afgezworen en kiezen bij de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden nog uitsluitend voor kurk. Een prijzig besluit. Een veld met kurkstrooisel is vergeleken met rubber een stuk duurder in de aanschaf en het onderhoud. Bovendien gaan de korrels de helft zo lang mee. Het kurk verpoedert en moet al na een jaar of vijf worden vervangen.

VVH/Velserbroek was één van de voetbalclubs die in de Pletterij was vertegenwoordigd. Het kunststof hoofdveld van de vereniging aan de rand van Haarlem-Noord heeft met acht jaar zijn beste tijd gehad. ,,Op veel plekken liggen nog uitsluitend rubberkorrels omdat het kunstgras is verdwenen’’, zegt voorzitter Tim Veldhuijzen. Hij was blij om te horen dat modernere sprieten een stuk slijtvaster zijn. Wel vond de voetbalbestuurder het jammer dat er tijdens het debat geen ruimte was voor de vraag of er een relatie bestaat tussen kunstgras en de enorme hoeveelheid zware blessures waarmee ook VVH de laatste jaren wordt geconfronteerd. ,,Dat mag best eens worden onderzocht.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.