Premium

Iedereen mag er zijn en we kunnen allemaal iets doen om de samenleving inclusief te maken

1/2

Barbara Oud is specialist in diversiteit. Ze streeft naar een samenleving waarin plek is voor iedereen. Barbara heeft samen met haar vriend Nico een prachtig samengesteld gezin met drie kinderen, waarvan twee tieners en een baby. Eens in de drie weken schrijft ze open en bloot over alles wat te maken heeft met samen leven.

„Barbara, ik hoor je steeds praten over diversiteit en inclusiviteit. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?”

Het is vrijdagavond en ik ben op een feestje als deze vraag me gesteld wordt. Het is een mooie vraag, want er wordt me een spiegel voorgehouden. Ik ben die persoon die helemaal gaat voor de inclusieve samenleving. Het idee van zo’n samenleving inspireert me.

Ik denk vaak na over hoe die samenleving eruit zou moeten zien. Ik heb alleen wat stappen overgeslagen. Ik roep heel hard naar iedereen dat we inclusiever moeten zijn. Ik ben alleen vergeten eerst uit te leggen wat ik daar eigenlijk mee bedoel.

Diversiteit en inclusiviteit, waar gaat dat nou eigenlijk over? Ik grijp naar mijn woordenboek en vind twee definities van diversiteit. Ten eerste staat het voor verscheidenheid; voor variatie.

Ten tweede wordt diversiteit omschreven als het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden.

Elkaar ondersteunen

Die tweede omschrijving is achterhaald, want diversiteit gaat over alle variatie tussen mensen. Mensen verschillen van elkaar op ontzettend veel vlakken.

Etniciteit en cultuur zijn daar voorbeelden van. Seksuele oriëntatie, sekse, gender, leeftijd, lichamelijke en geestelijke beperkingen: het zijn allemaal voorbeelden.

Voor mij staat diversiteit voor verschillen tussen mensen, terwijl inclusiviteit staat voor een samenleving waarin we ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Iedereen mag er zijn. We accepteren en ondersteunen elkaar. Ook als we van elkaar verschillen.

Juist als we van elkaar verschillen. Een blinde vrouw van 31 die op vrouwen valt, een heteroseksuele man van 53, een homoseksuele trans man van 68; in een inclusieve wereld maken we ruimte voor iedereen.

Oké. Een inclusieve wereld is vrij groots gedacht. Wat als we het iets kleiner maken?

Stel je voor; er is een feest. Het is de bedoeling dat het een inclusief feestje wordt.

Dat betekent dat alle mensen mee kunnen doen aan het feestje. Dat er een diverse groep mensen op het feestje is. Er zijn zwarte en witte mensen, hetero-, homo- en biseksuele mensen, mensen van verschillende leeftijden, mannen en vrouwen, trans en intersekse personen. Er zijn mensen die doof zijn, mensen die blind zijn, mensen in een rolstoel.

Op een inclusief feestje wordt ervoor gezorgd dat iedereen mee kan doen.

Divers team

Toch gaat het niet alleen over accepteren en ruimte maken. Zo zei Verna Myers, een bekende inclusie-strateeg: ’Diversiteit is uitgenodigd worden op het feestje, inclusiviteit is gevraagd worden om te dansen’.

Daniel Juday, een andere diversiteits- en inclusiespecialist, gaat nog een stapje verder. Uitgenodigd worden en mee mogen doen zijn belangrijk, maar dat maakt het nog geen inclusief feest. Hij zegt: ’Diversiteit is naar het feest toe gaan, inclusiviteit is onderdeel zijn van de organisatie’. Bij een inclusief feest zijn niet alleen mensen met verschillende achtergronden aanwezig, maar worden ook de beslissingen genomen door een divers team. Op dat feest hangen we sámen de slingers op. Naar zo’n feest (en wereld) moeten we wat mij betreft toe werken!

Wat ik zo mooi vind is dat we de wereld met z’n allen divers maken. Niemand is diversiteit in z’n eentje, we zijn allemaal nodig om de samenleving divers te maken. En we kunnen allemaal iets doen om de samenleving inclusief te maken.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.