Premium

College Velsen wil rederij DFDS (IJmuiden-Newcastle) misschien dwingen tot walstroom

College Velsen wil rederij DFDS (IJmuiden-Newcastle) misschien dwingen tot walstroom
© Foto ANP
IJmuiden

De gemeente Velsen overweegt om voor de nieuwe schepen van DFDS in IJmuiden het gebruik van walstroom te verplichten via een vergunning.

Het college is dat van plan als tenminste uit een onderzoek naar voren komt dat het gebruik van walstroom mogelijk is voor de twee nieuwe schepen op de lijndienst IJmuiden-Newcastle. Dat schrijft het college in een brief aan de gemeenteraad.

Lees ook: Rederij DFDS heeft eindelijk beet met nieuwe schepen voor de lijndienst IJmuiden-Newcastle

DFDS maakte onlangs bekend twee nieuwere, grotere schepen in te gaan zetten op de lijndienst. Die moeten nog verbouwd worden en ook de kade in IJmuiden moet aangepast worden om de schepen te kunnen ontvangen.

Onlangs meldde DFDS dat de schepen nog niet geschikt zijn voor het ontvangen van walstroom. Dat de schepen bij de komende verbouwing een walstroomaansluiting krijgen is nog niet zeker. Met walstroom hoeven de schepen niet draaiende gehouden te worden met de eigen milieu-onvriendelijke dieselgeneratoren.

Onderzoek

Het college van b en w is optimistisch. ,,Omdat deze schepen naar verwachting een technische vernieuwing krijgen, is dit het moment om daar met elkaar over te spreken.’’

De komst van de nieuwe schepen vereist ook misschien een nieuwe omgevingsvergunning. Dat grijpt het college aan om DFDS wellicht te dwingen om de schepen geschikt te maken voor walstroom. Er is een onderzoek gaande naar het gebruik van walstroom in het Noordzeekanaalgebied.

,,De haalbaarheid van walstroom kan waarschijnlijk heel concreet worden gemaakt omdat duidelijk is welke schepen er komen’’, aldus het college.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.