Premium

Brieven uit Haarlem voor uit de kast gekomen burgemeester van Ottawa

Brieven uit Haarlem voor uit de kast gekomen burgemeester van Ottawa
Jim Watson: ,,Vooral uit Amerika kreeg ik onaardige reacties, misschien door Trump.’’
© United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

,,Ik ben homo. Zo. Het is eruit. Na veertig jaar open ik de kastdeur. Het is een grote fout geweest dat dat niet veel eerder heb gedaan. Maar zoals men zegt: beter laat dan nooit.”

Het zijn woorden uit een brief van de burgemeester van Ottowa, de hoofdstad van Canada. Gepubliceerd op 17 augustus 2019 in de Canadese krant de Ottawa Citizen. De 58-jarige Jim Watson kwam hiermee voor het eerst publiekelijk uit voor zijn homoseksualiteit. Al die tijd was hij stil gebleven. Alleen twee goede homoseksuele vrienden van Watson wisten over zijn geaardheid.

Maartje de Boer, docent Nederlands op het Haarlems Rudolf Steiner College, leest het nieuws in de zomervakantie. Ze wordt erdoor geraakt en bespreekt het met haar collega Nina van Amstel, docent Engels. Ze zijn de mentoren van klas 8G (tweede klas middelbare school). De docenten besluiten het met hun leerlingen te bespreken, zodra het schooljaar weer van start gaat.

Hardop leest Van Amstel de brief aan de dertig leerlingen voor. Die vinden het mooi dat hij na al die jaren toch nog uit de kast komt. En zielig dat hij het zo lang niet heeft durven doen. Gezamenlijk besluiten ze hem stuk voor stuk per post een brief of wens sturen.

Niet lang daarna ontvangt De Boer een mailtje uit Canada. Het is van het secretariaat van Jim Watson. De burgemeester en zijn medewerkers hebben de brieven gelezen en zijn op hun beurt geëmotioneerd geraakt. Of hij daarom langs mag komen? Hij is namelijk binnenkort toevallig in Nederland voor een werkbezoek en wil de kinderen achter de brieven graag ontmoeten. Daar hoefden ze op het Rudolf Steiner College niet lang over na te denken.

Woensdag was het zover. Een paar minuten voor Watson op de Engelandlaan arriveert is het een drukte van jewelste in het klaslokaal waar het hoog geëerd bezoek wordt verwacht. Niet alleen de dertig leerlingen die de brieven schreven, ook enkele andere geïnteresseerde tieners zijn gekomen.

Als hij binnenkomt valt de klas gelijk stil. Watson, burgemeester van bijna een miljoen inwoners, oogt vriendelijk. Een iets te wijd pak, lichtroze overhemd en géén stropdas. Nadat hij zijn geboeide publiek een korte beschrijving over Ottowa gegeven heeft (’Levendige stad met een grote technologische sector. Veel ijsbanen en een gracht van meer dan tien kilometer lang), vraagt hij een aantal leerlingen hun brief hardop voor te lezen.

Grappig

,,Ik ben trots op u. En mensen die gay zijn, vind ik vaak heel loyaal en grappig”, leest Anouk Jurrema in het Engels uit haar brief voor. Just ’t Hoen zegt Watson zijn brief ’powerful, brave en strong’te vinden. Ook hoopt hij dat Watson hem op Instagram wil volgen en geeft hij hem een pakje mergpijpen. ,,Want u zult wel gek van die stroopwafels worden die u telkens krijgt.”

Tot slot leest Glenn Oosterhof zijn brief voor. ,,Onze hele klas is blij voor u dat u toch nog uit de kast durfde te komen. Ik hoop dat niemand er met haat op reageert.”

Watson is onder de indruk: ,,Jullie zijn allemaal zo wijs en jullie Engels is erg goed.” Op de brief van Glenn zegt hij: ,,Ik kreeg heel veel reacties. 99 procent daarvan was liefdevol. Veel van de brieven die niet zo aardig waren, kwamen uit Amerika. Opmerkelijk hè? Het zal wel iets met Trump te maken hebben.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.