Premium

Ex-wethouders opgeroepen om te getuigen in strafzaak Bloemendaals raadslid Marielys Roos

Ex-wethouders opgeroepen om te getuigen in strafzaak Bloemendaals raadslid Marielys Roos
Jur Botter (links) en Tames Kokke.
© Archief
Bloemendaal

Nog steeds is er geen juridisch antwoord op de vraag of Bloemendaals raadslid Marielys Roos de geheimhouding heeft geschonden. In de rechtszaak die de afgelopen twee dagen in hoger beroep diende is besloten nieuwe getuigen op te roepen.

Dat zijn de twee voormalige Bloemendaalse wethouders Tames Kokke en Jur Botter. Mogelijk dat die inzicht kunnen geven in de vraag of het gemeentebestuur destijds, in 2014, een geldig geheimhoudingsbesluit heeft opgelegd.

Lees ook: Getuigenis oud-griffier Van der Pas legt bom onder proces tegen Bloemendaals raadslid Marielys Roos

Het raadslid van Hart voor Bloemendaal wordt beschuldigd van het schenden van een ambtsgeheim. Zij organiseerde op 16 december 2014 een persconferentie waar zij ambtelijke stukken publiek maakte over een zaak rond het landgoed Elswoutshoek van Rob en Hans Slewe.

Daarmee wilde ze aantonen dat de broers slachtoffer waren van ambtelijke en politieke willekeur.

Advocaat C. van Vliet wil weten wat er precies besproken is in de collegevergadering van 4 november 2014. Is er toen besloten de bewuste stukken, het zijn vooral interne mails, geheim te houden?

De oud-griffier van Bloemendaal, Karin van der Pas, verklaarde dinsdag op de eerste zittingsdag voor het hof dat zij nooit een besluit heeft gezien, terwijl dat volgens haar wel gebruikelijk was. Zij zou toenmalig burgemeester Nederveen daarop hebben gewezen.

De burgemeester zei daarop dat er een ’briefbesluit’ was genomen, aldus Van der Pas. De oud-journalist Margot Klompmaker zei die dag ook te weten dat het bestuur de broers tegenwerkte.

De raadsvrouw van Roos betwijfelt of er een geldig geheimhoudingsbesluit is genomen. Een gemeentebestuur dat geheimhouding oplegt moet zich aan strikte regels houden. De advocaat betwijfelt of daaraan is voldaan. ,,Als niet alle regels geldig zijn nageleefd kan mijn cliënt ook geen schending van geheimhouding worden verweten en dient zij vrijgesproken te worden.”

Werkstraf

Roos werd eerder, bij de Haarlemse rechtbank, wel schuldig bevonden en werd veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur.

Het is onduidelijk wanneer het verhoor van de ex-wethouders in de agenda past. Een voorstel om de getuigen bij de rechter-commissaris te horen, hetgeen behandeling zou versnellen, wees de voorzitter resoluut af. Zij wil de hele rechtszaak in volledige openbaarheid behandelen.

De advocaat van het raadslid wilde eigenlijk veel meer getuigen horen. Daar voelt het hof niet voor. Wel stond het toe een dik dossier met e-mails, vergader-notulen en brieven aan de zaak toe te voegen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.