Premium

OM: Venneper (53) probeerde dochter om het leven te brengen met messteken

OM: Venneper (53) probeerde dochter om het leven te brengen met messteken
Haarlem/Nieuw-Vennep

Een 53-jarige man uit Nieuw-Vennep wordt ervan verdacht dat hij op 31 maart met een mes heeft geprobeerd een van zijn dochters om het leven te brengen.

De vader, die de komende maanden in voorlopige hechtenis blijft, staat op een wachtlijst om te worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Dat bleek dinsdag tijdens een pro-formazitting voor de Haarlemse rechtbank.

De Venneper ontkent dat hij zijn dochter heeft gestoken. Hij beweerde dat zij het zichzelf had aangedaan. Volgens de man had de jonge vrouw zich wel vaker expres gesneden. ,,Ik zit al zes maanden vast voor iets wat ik niet heb gedaan’’, aldus de verdachte. ,,Ik heb nog nooit problemen met iemand gehad.’’ Volgens hem zijn ook anderen de dupe van zijn voorarrest. ,,Het is een zware last voor mijn vrouw. Mijn andere kinderen worden ook gestraft, want we hebben nu geen inkomen’’, hield hij de rechtbank voor. Naar eigen zeggen heeft hij altijd zijn gezin onderhouden. ,,Nu word ik als een crimineel gezien.’’

Zijn advocaat Haye Blaauw hoopte dat de 53-jarige man de rechtszaak in vrijheid af kon wachten. ,,Het belastend bewijs is uiterst mager.’’ Maar de rechtbank wees het verzoek om de voorlopige hechtenis te schorsen of op te heffen af.

Andere kinderen

De officier van justitie vertelde dat gevreesd wordt voor herhaling. Om meer duidelijkheid te krijgen over de recidivekans is onderzoek in het Pieter Baan Centrum nodig, aldus de aanklaagster. De verdachte verklaarde daar niet aan mee te gaan werken. De Venneper, die ervan wordt verdacht zijn dochter in haar buik te hebben gestoken, zei dat zijn woorden waren verdraaid. ,,Alles is onjuist.’’

Raadsman Blaauw denkt dat zijn cliënt door de opname in de Almeerse observatiekliniek nog zeker zeven maanden in voorlopige hechtenis moet blijven. Het vermeende slachtoffer gaat begeleid wonen, vertelde de advocaat dinsdag. Zij en de verdachte worden dus niet met elkaar geconfronteerd, wilde hij maar zeggen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.