Premium

Voor het werk even shoppen bij de werelden van PontMeyer in Beverwijk

1/2

De grootste drukte doet zich voor wanneer half Nederland nog op één oor ligt. Rond half zeven ’s ochtends melden zich de eerste bestelbusjes, bedrijfsauto’s

en voertuigen met aanhangwagen bij het pand van PontMeyer aan de Beverwijkse Nieuwekade. Een bordje met daarop ’Drive-in’ laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Even later rijden de eerste klanten langs de ’werelden’, zoals de stellingen met bouwmaterialen worden genoemd.

Ruwbouw

Elke wereld heeft een eigen naam. Zoals ’ruwbouw’, een afdeling met stenen en fundering. Of ’afbouw’, waar de klant terecht kan voor gipsplaten en isolatiemateriaal. Bij ’deco’ liggen deuren en kozijnen terwijl bij de wereld ’plaatmateriaal’ allerlei houten platen staan. En achterin de imposante ruimte de houtafdeling, met tientallen soorten en maten hout. Naaldhout, tuinhout, hardhout, noem maar op.

Onderin de stellingen de grijpvoorraad, zoals het in vakjargon heet. Artikelen die de klant eenvoudig mee kan nemen. Bij andere hoog gestapelde partijen moet er een heftruck aan te pas komen. Een medewerker is altijd bereid dit te doen.

Na de rondgang langs de schappen krijgt de klant een bonnetje waarmee hij kan betalen bij de balie van de bouwshop.

,,Klanten hoeven hier niet langer dan een paar minuten door te brengen”, zegt Alexander van Amstel, sinds eind 2018 vestigingsmanager bij hout- en bouwmaterialenhandel PontMeyer in het havengebied van Beverwijk. ,,Bij veel bouwplaatsen begint het werk om zeven uur. Dus moet de hele afhandeling hier zo snel mogelijk verlopen.”

Het valt op dat het er schoon is. Het ruikt wel naar hout, maar er ligt nergens zaagsel. En het is er stil. Dat wil zeggen, er klinkt geen snerpende zaag of een zaagmachine. Van Amstel: ,,Het zagen en schaven van grote partijen gebeurt centraal in Zaanstad, kleine orders verzorgen we hier, maar dat doen we netjes.”

De onderneming is gehuisvest aan de haven, op een paar honderd meter van de Meubelboulevard aan de Parallelweg. ,,Of veel meubels daar gemaakt zijn van hout dat hier is geleverd?”, herhaalt Van Amstel de vraag. ,,Ik zou het niet weten. Zeker is dat in veel woningen in deze regio materialen van ons zijn verwerkt.”

Want PontMeyer levert aan aannemers, bouwbedrijven, zzp’ers en particulieren. Veel producten van hout, zoals kozijnprofielen, terrasplanken, tuinschermen, deurplaten en dergelijke.

Houthandel

Maar ook gereedschap, van sleutels tot pompen en ladders. En alles wat daartussen zit. De kleinere zaken zijn te koop in de shop, direct naast het kantoor. Tussen deze ruimtes zit overigens geen muur, geheel volgens de filosofie van PontMeyer, onderdeel van TABS Holland N.V. PontMeyer is van oorsprong een Zaanse houthandel die 175 jaar geleden door William Pont is opgericht. Een jubileumjaar dus, getuige allerlei vrolijke vlaggetjes met daarop 175 in het kantoor. Binnenkort is er een personeelsfeest.

Inmiddels telt PontMeyer 48 vestigingen in Nederland, met het hoofdkantoor in Zaandam. Het materiaal voor Beverwijk komt vanuit een distributiecentrum van het concern in Zaandam. Het bedrijf heeft vijf van dergelijke centra.

Van Amstel: ,,Veel artikelen gaan rechtstreeks van het distributiecentrum naar de klant of de bouwplaats. Klanten kunnen hier hun bestellingen doen en wij zorgen dat het in orde komt. En uiteraard worden regelmatig onze voorraden bijgevuld.”

Houthandel Langendijk is de voorganger van de Beverwijkse vestiging van PontMeyer. Deze groothandel in hout en bouwmaterialen is vele jaren gevestigd op het industrieterrein De Pijp, zoals het havengebied ook wel heet. Aanvankelijk zat het aan de Steenkade, maar verhuisde in 2002 naar de andere kant van het gebouw, aan de Nieuwekade, het huidige adres.

Rond die tijd werd Langendijk ook onderdeel van PontMeyer. Strikt genomen hoeft het complex niet aan de haven te zitten. De aanvoer en afvoer van goederen verloopt immers per vrachtwagen. ,,Maar we krijgen ook hout geleverd door Dorrestijn Stuwadoors dat hier verderop in de haven zit. Veel van het hout wordt aangevoerd per schip. Wat dat betreft zijn we indirect wel afhankelijk van de haven.”

De vestigingsmanager heeft het naar zijn zin op zijn nieuwe werkplek. ,,We zitten vlak bij de snelwegen voor het vervoer per as.” En wijzend naar de havenbekken. ,,Dit is toch een mooi gezicht zo?”

Pieter van Hove

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.