Premium

IJmuidens restaurant van vader en zoon Van der Meer viert 5-jarig jubileum

1/2
IJmuiden

De ene Van der Meer kruipt langzaamaan richting het einde van zijn werkende leven, de andere begint net. Vader Stefan (60) en zoon Evert-Jan (25) vieren dit jaar het eerste jubileum van hun Restaurant Van der Meer, dat ze vijf jaar geleden openden in de Wijk aan Zeeërweg in IJmuiden.

Op het knusse buitenterras aan de achterzijde van het restaurant zitten Evert-Jan en Stefan aan een tafel. Kop koffie erbij en even de voorbereidingen voor vanavond vooruitschuivend. Stefan is weer teruggekeerd naar de plek waar hij ooit als negentienjarige begon: in de keuken. ,,Van mijn 19e tot mijn 30e ben ik actief geweest als kok, nadat ik de culinaire vakschool in Haarlem had voltooid. Ik ben begonnen bij het Amstel Hotel en later heb ik onder meer gekookt bij Americain, Iepenhove in Bloemendaal en als souschef bij Okura.’’ In 1986 won hij de Zilveren Koksmuts. Een titel die de winnaar ervan iets tekortdoet, omdat deze zilveren trofee wel degelijk de eerste en niet de tweede prijs betreft. Hij kan de twee gerechten die hem die prijs opleverden nog zo ’oplepelen’. ,,Lamskroon en zeeduivel.’’

Gaandeweg ruilde hij de pannen in voor managementfuncties. Zo was hij adviseur projecten en evenementen bij het Ministerie van Defensie, adjunct-directeur bij schouwburg Het Park in Hoorn en horeca-manager in het AZ-stadion. Voor de zekerheid voegt hij daar lachend aan toe: ,,Met het dak had ik niets te maken.’’

Evert-Jan denkt dat in die periode dat zijn vader bij AZ werkte zijn liefde voor het horecavak begon. ,,Ik ging wel eens mee met mijn vader. Zat ik regelmatig tussen de spelers van AZ als klein binkie. Dat maakte indruk op me.’’

Bij Duin en Kruidberg leerde hij later de fijne kneepjes van het vak als gastheer. Vijf jaar terug liep Stefan, woonachtig in Driehuis, tegen het pand aan de Wijk aan Zeeërweg aan. ,,Ik was toe aan iets anders. Wat dichter bij huis ook. En ik vond dit gelijk een mooie plek. Een eigen restaurant beginnen was nooit zozeer mijn droom, maar het kwam nu op mijn pad. Uiteindelijk zijn we samen aan dit nieuwe avontuur begonnen.’’ Hij is vol lof over zijn zoon. ,,Die heeft het echt in de vingers. Hij kent ook iedereen, weet precies wat ze lekker vinden. En hij heeft de laatste jaren opleidingen gevolgd op het gebied van wijn, daar weet hij nu ook alles van. Zo hebben we onlangs nog op voorspraak van Evert-Jan een wijnklimaatkast gekocht.’’

Boerderijkippetje

De twee hebben hun eigen concept bedacht voor hun restaurant. Uit een menu vol heerlijkheden mag de klant zelf zijn eigen driegangenmenu samenstellen. Kosten 29,75 als het voorgerecht soep is en in geval van een uitgebreider voorgerecht 32,75 euro. Zo is als voorgerecht een viscocktail, gevuld met gamba’s en Hollandse garnalen te bestellen. Zijn er hoofdgerechten waarin ’medaillons van varkenshaas, kogelbiefstuk, saté en een Frans boerderijkippetje hoofdrollen spelen en kan worden afgesloten met een nagerecht als Strawberry cheesecake of een Dame Blanche.

Evert-Jan: ,,Alle ingrediënten zijn van de beste lokale leveranciers. En elke dag hebben we één gerecht buiten de kaart. Iets seizoensgebonden of iets lekkers dat mijn vader tijdens het inkopen toevallig tegen het lijf loopt. Vandaag is dat bijvoorbeeld eendenborst.’’ Stefan omschrijft de keuken als: ,,Klassiek met een moderne inslag.’’ Tweemaal per jaar wordt een nieuwe menukaart samengesteld.

Het concept slaat aan, stellen de twee. ,,We zijn geopend van woensdag tot en met zondagavond, hebben maximaal plek voor 32 mensen en zitten eigenlijk elke avond vol. Dat is heel fijn. En we hebben ook een heel verschillend publiek.’’

Genieten

De twee genieten van hun samenwerking. Stefan: ,,Wat is er mooier dan de laatste jaren van mijn werkende leven samenwerken met mijn zoon. En ik mag dan wel de enige ouwe zak zijn tussen verder allemaal jongelui, maar we hebben samen heel veel plezier.’’ Evert-Jan geniet ook. ,,Werken in de horeca vereist discipline. Je moet elke avond op scherp staan als het doek opengaat. En het is elke avond weer spannend.’’

Meer informatie: www.vandermeerrestaurant.nl

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.