Premium

Alternatieve troonrede in Spaarne Gasthuis schetst inktzwart toekomstbeeld van de zorg

Alternatieve troonrede in Spaarne Gasthuis schetst inktzwart toekomstbeeld van de zorg
’Koning’ Jasper Tasseron leest de alternatieve troonrede voor: ,,Die nieuwe cao moet er zo snel mogelijk komen.’’
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Hoofddorp

’Geachte leden der steek en urinaal...’ Hij begint grappig, de alternatieve troonrede die een nep-Máxima en nep-Willem-Alexander dinsdagmiddag voorlezen in een vol personeelsrestaurant in het Spaarne Gasthuis in Hoofddorp. Maar het toekomstbeeld dat de verpleegkundigen Sanne Adrichem en Jasper Tasseron schetsen van de zorg in Nederland is inktzwart.

Zonder een betere cao kunnen patiënten goede zorg straks wel vergeten, maken de twee duidelijk. ,,Die cao moet er zo snel mogelijk komen. Zodat niet nog meer verpleegkundigen de idiote werkdruk spuugzat worden en de zorg verlaten.’’ Luid applaus valt het koninklijk paar ten deel.

Eigenlijk hadden de actievoerders deze Prinsjesdag naar Den Haag willen gaan om te pleiten voor een reddingsplan voor de zorg. ,,Maar je krijgt toch geen toestemming om langs de route van de glazen koets actie te voeren’’, zegt Irma Wardenier van het actiecomité. Dus besloten ze in de personeelskantine van zich te laten horen. Onaangekondigd. ,,De Raad van Bestuur staat ons niet in de weg, maar je weet maar nooit. We wilden toch niet het risico lopen dat iemand er een stokje voor zou steken.’’

De acties voor een betere cao en een salarisverhoging voor ziekenhuispersoneel volgen elkaar in steeds hoger tempo op. Vorige week hielden actievoerders nog een ludieke protestbijeenkomst in het Spaarne Gasthuis in Schalkwijk. Vanaf 17 oktober gaan verpleegkundigen van het ziekenhuis enkele zondagsdiensten draaien op doordeweekse dagen.

Volgens de actievoerders is de maat vol. Steeds meer verpleegkundigen kiezen voor een ander beroep of verhuren zich als zzp’er aan ziekenhuizen. Daardoor krijgen de blijvers het nog drukker. Dat houdt een keer op. ,,Voor ons loon mag je dag en nacht klaarstaan’’, zegt ’koning’ Jasper Tasseron.

Aan de lunchtafel zitten vier vrouwen in lila uniform hartstochtelijk mee te knikken. Ze werken een halve dag per week als vrijwilliger in het ziekenhuis en voelen mee met de verpleegkundigen die zich uit de naad moeten werken. ,,Dat doen ze met zoveel liefde naar de patiënt. Daar heb ik diep respect voor’’, klinkt het.

,,Hun werkroosters zijn killing’’, zegt een andere vrijwilligster. Zij pleit voor de terugkeer van de ’verpleegkundig-directeur’. ,,Verpleegkundigen worden niet gehoord door directies met alleen artsen en economen. Zij hebben een ander kijk op het vak.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.