Premium

In Haarlemmermeerse dorpen geen ruimte voor grote evenementen

Hoofddorp

Haarlemmermeer wil meer evenementen binnen halen, maar dat lukt nog niet erg. Een van de redenen is dat er in de dorpskernen nauwelijks pleinen en terreinen zijn waar evenementen kunnen worden gehouden.

Andere knelpunt is te weinig budget bij de gemeente, die onvoldoende snel kan meegroeien op het gebied van handhaving, toezicht en veiligheid. Er zou actiever kunnen worden gezocht naar evenementen die passen bij het merk Haarlemmermeer dan nu gebeurt. Er wordt nu te passief en ad hoc opgetreden.

Dat staat in een rapport van een extern deskundige die het evenementenbeleid van Haarlemmermeer heeft doorgelicht. Knelpunt zijn de dorpscentra. In Badhoevedorp kunnen alleen kleinschalige evenementen worden gehouden, vanwege de ontwikkeling van het hart van Zwanenburg is daar nog minder ruimte. Alleen het terrein van de ijsclub biedt soelaas.

Hoofddorp heeft nu nog het kleine Raadhuisplein en het Aprisco-terrein ernaast beschikbaar, maar op die laatste gaat worden gebouwd. Dan is er geen mogelijkheid meer evenementen op te zetten.

Gunstig is volgens het rapport dat in Park21 een evenemententerrein gaat komen. Ook positief is de recente verdubbeling van Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen. Andere grote evenementen worden gehouden in recreatiegebieden als Spaarnwoude, Groene Weelde en het Haarlemmermeerse Bos. Als nadeel daarvan wordt gezien dat evenementen niet de hoofdfunctie van die gebieden zijn. De hoofdfunctie is recreatie en de behoefte daaraan neemt toe. Daarom is het terrein in Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep hard nodig voor grote evenementen.

Commerciële evenementen, zoals Mysteryland en Awakenings, gaan goed. Een stuk lastiger zijn culturele en sportevenementen die Haarlemmermeer zo graag wil hebben: die kosten geld en het budget van de gemeente is beperkt. In 2016 is er wel een herschikking van subsidies geweest, die heeft enige lucht gegeven. Het vrijgekomen geld is gestoken in het Concours Hippique, Triathlon Haarlemmermeer en eenmalige evenementen als de Young Solar Challenge.

Maar er is meer geld nodig. Daar heeft het college van B en W al aan gedacht volgens het coalitieprogramma: de inkomsten uit de toeristenbelasting blijft maar toenemen door meer hotels en meer overnachtingen. Een deel van dat geld wil de gemeente in het evenementenbeleid stoppen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.