Premium

Hockeyclub Houdt Braef Standt staat gedurende hele seizoen stil bij honderdjarig bestaan

Hockeyclub Houdt Braef Standt staat gedurende hele seizoen stil bij honderdjarig bestaan
Marten van Vliet met Jolien van Alphen en Hein van Liemt van de lustrumcommissie.
© Foto United Photos/Ron Pichel
Bloemendaal

Trots zijn ze. Op hun club, op alle leden en op de honderdste verjaardag van HBS. ,,Kijk toch eens om je heen, naar alle bedrijvigheid op en rond de velden. Mooi om te zien, toch? Op 31 oktober bestaan we honderd jaar. Dat gaan we uiteraard groots vieren, want feesten kunnen HBS-ers als de besten. We gaan een geweldig jubileumjaar tegemoet”, vertelt voorzitter Marten van Vliet op het terras van het clubhuis aan de Bergweg.

,,Eigenlijk zijn we daar al een beetje mee begonnen met het warming-up toernooi voor heren 2 en dames 2”, vullen Jolien van Alphen en Hein van Liemt van de lustrumcommissie aan. ,,Al had dat nog niet de juiste feestelijke omlijsting en ging het nog maar om een eerste sfeerimpressie.”

35 cent

HBS werd op 31 oktober 1919 opgericht door negen jongens van een jaar of veertien. Uit nijd, omdat ze niet mee mochten doen met het schoolvoetbalteam van de HBS-B aan het Prinsen Bolwerk. Er werd nog een tiende lid gevonden en met een man minder werd de eerste wedstrijd op een veldje op het Santpoorterplein in Haarlem tegen een voltallig elftal van Bloemendaal gespeeld. Houdt Braef Standt was een feit. De contributie bedroeg toen 35 cent per jaar en de club bestond uit slechts één team.

,,Op 21 februari 1928 werd HBS ingeschreven bij de bond. Met een eerste herenteam in de derde en tevens laagste klasse. Nadat zich in de loop der jaren ook vrouwelijke leden aanmelden, wordt de naam omgezet in Mixed Hockeyclub HBS”, vertelt Van Liemt. Lachend: ,,Op dit moment hebben we 1.350 leden, die spelen in 92 teams en de contributie is in honderd jaar ruim duizend keer keer hoger geworden.”

Receptie

De officiële aftrap van het jubileumjaar is zaterdag 21 september met een receptie voor genodigden, sponsoren, buren en buurtclubs. Van Alphen: ,,Tijdens die bijeenkomst wordt het jubileumboek gepresenteerd; een prachtig collectors item van tweehonderd pagina’s, met veel foto’s, beelden en mooie verhalen van oud en jong. De dag erna is het Super Sunday, dames 1 en heren 1 spelen thuis tegen HIC en na de wedstrijden is de grote kick-off voor de leden. Er wordt onder meer met een drone een grote luchtfoto gemaakt van zoveel mogelijk leden en er wordt een houten vat Bavariabier, een van onze hoofdsponsoren, aangeslagen. En natuurlijk wordt er ook een reünie georganiseerd voor leden en oud-leden. Tot eind september is het nog mogelijk je voor dit grote feest op 20 oktober op te geven via reunie@mhchbs.nl.”

Voor begin november staan een aantal grote feesten op de agenda. ,,Onze feesten zijn befaamd en heel populair”, aldus de voorzitter. ,,We nemen daarin onze verantwoordelijkheid. Om overlast te voorkomen doen we er alles aan om het geluid binnen de perken te houden, bij de bar is alles goed geregeld en er is beveiliging.”

,,In mei organiseren we ook nog een veiling, waar allerlei zaken rondom het jubileum geveild zullen worden”, neemt Van Liemt over. ,,In juni is er een G-hockeytoernooi en op 27 en 28 juni vindt het slotweekend plaats met onder meer Rollende Keukens, sixes en een mudrun op en rond het HBS-terrein.”

Dure sport

Hockey is een dure sport. ,,We krijgen weinig subsidie en de leden betalen met elkaar voor de faciliteiten. Een kunstgrasveld kost al snel een paar ton en dat moet door de club opgehoest worden”, legt voorzitter Van Vliet uit. ,,Een gezamenlijke verantwoordelijkheid, die de onderlinge verbondenheid bevordert. We hebben veel jeugdleden en dus ook een opvoedende taak. Als club zijn we afhankelijk van de inzet van onze ruim 200 vrijwilligers, dankzij hun onbetaalbare inzet kan de club blijven draaien. Daar zijn we echt heel blij mee en trots op. HBS is een non-profit organisatie. We maken geen winst en als we wat verdienen gaat dat naar de accommodatie en het hockey. Bij ons betalen ook de eerste teams contributie; het zijn onze leden en dan betaal je gewoon mee.”

Hij vervolgt. ,,Prestatief gaat het ons als vereniging voor de wind. Zowel de mannen als de vrouwen spelen dit jaar in de promotieklasse. Een geweldige prestatie van spelers en staf. Zoiets is niet planbaar, dat overkomt je als club. Ons lot is dat talenten weg gaan om elders hoger te spelen. Gelukkig weten ze later ook vaak de weg terug te vinden. HBS is een gezellige familieclub met veel teamgevoel. Sfeer is belangrijk en er worden vriendschappen voor het leven gesloten. Daarnaast blijven we ook inzetten op uitbreiding en verbetering van de faciliteiten. We hebben plannen voor een derde waterveld, dat in de zomer van 2020 gerealiseerd moet zijn. Voor de financiering is inmiddels een steunstichting in het leven geroepen. Er is veel gerealiseerd in de afgelopen honderd jaar, maar HBS is nog lang niet klaar.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen