Premium

Sergino Dest moet gaan kiezen: Oranje of USA

Sergino Dest moet gaan kiezen: Oranje of USA
Sergino Dest in duel met Martin Caceres tijdens de vriendschappelijke oefenwedstrijd deze week tussen de Verenigde Staten en Uruguay.
© Foto AP
Amsterdam

Sergino Dest (18) houdt de gemoederen bij Ajax bezig. De rechtsback verlengde niet alleen zijn contract bij Ajax tot de zomer van 2022, maar staat ook voor de lastige keuze om als international uit te komen voor Amerika of Nederland. ,,Ik hoop dat hij voor Oranje kiest’’, zegt Ajax-trainer Erik ten Hag desgevraagd.

,,Ik wil benadrukken dat het de keuze van de speler is. Met welk land je je het meeste verbonden voelt, speelt een belangrijke rol’’, aldus de trainer.

,,Maar als Nederlandse trainer en in het belang van het Nederlandse voetbal heb ik een voorkeur voor het Nederlands elftal. Al zal ik het natuurlijk ook respecteren als hij voor Team USA uitkomt’’, benadrukt Ten Hag die zeer te spreken is over Dest, die een Nederlandse moeder en een Amerikaanse vader heeft.

Lees ook: Sergiño Dest langer bij Ajax

,,Sergino maakt een goede ontwikkeling door en dat verbaast me niet. Ik heb hem vorig jaar gezien in Jong Ajax en dit seizoen in de voorbereiding. Hij is goed bezig, zal volgende stappen moeten zetten en dat is mooi voor de interne competitie bij ons. Hij is een goede optie voor de basis.’’

De trainer van Ajax was in elk geval vele malen eerder overtuigd van de grote mogelijkheden van Dest dan Jong Oranje-bondscoach Erwin van de Looi, die de verdediger uit Almere naar eigen zeggen zeventien keer in actie zag in Jong Ajax zonder dat er een belletje ging rinkelen.

Uitnodiging

Ten Hag trok aan die bel, nadat er bij Ajax een officiële uitnodiging was binnengekomen voor Dest van Team USA. ,,We staan als Ajax en KNVB samen voor het Nederlandse voetbal, dus heb ik Ronald Koeman getipt dat ze op hem moeten letten. En ze hebben het opgepakt. Natuurlijk wissel ik met Sergino van gedachten, maar hij moet zijn eigen keuze maken.’’

Op de vraag of de KNVB niet veel eerder in actie had moeten komen, antwoordt Ten Hag politiek correct. ,,Ik heb daar geen waardeoordeel over, want ik weet niet hoe ze hem hebben beoordeeld. Dat is aan de KNVB.’’

Anderen binnen Ajax verbazen zich over het feit dat niet Koeman, maar Van de Looi contact met Dest opnam. Dat maakte weinig indruk op de verdediger die mede daardoor hard op weg lijkt voor Amerika te kiezen. Alleen een bliksemactie van Koeman lijkt hem nog op andere gedachten te kunnen brengen.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen