Premium

Informatieavond over provinciale plannen voor Velsertraverse en tunnel eindigt in kakofonie

Informatieavond over provinciale plannen voor Velsertraverse en tunnel eindigt in kakofonie
Grote drukte en even grote ophef tijdens de bijeenkomst over de Velsertraverse.
© Foto Ronald Goedheer
Velsen-Noord

Een verbale freefight van hooguit een kwartiertje. Zonder duidelijke winnaar. De eerste informatieavond over het project HOV Station Beverwijk, oftewel het verdwijnen van de oversteek bij de Velsertraverse en de komst van een tunneltje, liep maandagavond uit op veel woede bij tegenstanders van dit plan.

De plannen leiden al weken tot ongerustheid in Velsen-Noord. Vooral vrouwen en bejaarden zijn bang voor onveilige situaties bij de tunnel die onder de Velsertraverse door gaat. ,,Ik heb kinderen en kleinkinderen”, aldus een boze Ron Nobels in een volgepakte kantine van FC Velsen-Noord.

,,Ik vind het vreselijk wanneer die ’s avonds alleen door de tunnel zouden gaan. En zo zijn er veel meer Velsen-Noorders die dat vinden.”

Toelichting

De door de provincie georganiseerde bijeenkomst was bedoeld om een toelichting te geven op de plannen die verder bestaan uit de komst van twee busbanen. Die moeten een deel van het bestaande bustraject bij het station Beverwijk vervangen. Op tafeltjes en achter in de zaal lagen ontwerpen hoe die banen en de Velsertraverse eruit kunnen zien.

Aanwezigen konden, zo was aanvankelijk de bedoeling, na een inleiding van wethouder Bram Diepstraten (Velsen) in groepjes de plannen inzien. Daar wilde raadslid Peter Stam, opgestapt bij Velsen-Lokaal omdat die partij het project steunt, niets van weten.

,,Laten we de hele avond plenair houden. Dan horen we alle meningen.” Tevergeefs. Een provinciale medewerker zei dat dit niet de opzet was van de avond. Zijn woorden leidden tot een luid boegeroep vanuit de zaal.

De verontwaardiging werd alleen nog maar groter toen Diepstraten het woord nam: ,,De gelijkvloerse oversteek blijft er liggen totdat blijkt dat de tunnel sociaal veilig is.” Geschreeuw van aanwezigen als ’Dit is toch al lang beslist’ en ’We zijn hier voor Jan Lul gekomen’.

De eerste bezoekers waren reeds vertrokken. Raadslid Leo Aardenburg (LGV) noemde de houding van de provincie en de wethouder een ’belediging voor Velsen-Noord’. ,,Dit heeft toch helemaal niets te maken met burgerparticipatie.”

Diepstraten zei na afloop het ’gevoel van Velsen-Noord te snappen’. ,,Er zijn nog genoeg mogelijkheden voor de mensen om te reageren.”

Maar, zo liet hij blijken, ’de gelijkvloerse oversteek gaat op een gegeven moment dicht’. De volgende participatiebijeenkomst is in oktober. ,,Ik kom dan niet”, aldus een teleurgestelde bezoekster. ,,Dit was gewoon teleurstellend.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.