Ajax moet zaken defensief op orde hebben

© ANP
AMSTERDAM

Met een thuiswedstrijd tegen Lille OSC keert Ajax dinsdagavond terug in de Champions League, het toernooi dat de club en de achterban vorig seizoen zo veel heeft gebracht. Trainer Erik ten Hag en zijn spelers kijken uit naar de nieuwe editie van het miljardenbal. Ze zijn ook wel benieuwd naar waar ze nu precies staan.

Ajax wist de afgelopen weken in eigen land het vertrek van Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Lasse Schöne aardig te camoufleren. De ontmoetingen in de voorronden van de Champions League tegen PAOK Saloniki en APOEL Nicosia leverden ook gewenste resultaten op. Toch oogde de landskampioen ook kwetsbaar tegen ploegen die snel wilden counteren. Van Lille, de Franse nummer twee van het afgelopen seizoen, mag worden verwacht dat het defensieve fouten wel genadeloos weet af te straffen.

Lille heeft afscheid genomen van sterspeler Nicolas Pépé, die voor maar liefst 80 miljoen euro naar Arsenal is vertrokken. Maar met de nieuwe topscorer Victor Osimhen, Renato Sanchez (Bayern München) en Timothy Weah (Paris-Saint-Germain) heeft de club op dit moment in de Franse Ligue 1 slechts drie punten minder dan het machtige PSG. "Ze wonnen vorig seizoen met 5-1 van Paris Saint-Germain. Dan kan je wel wat. Je eindigt ook niet zomaar als tweede in Frankrijk. Maar wij willen altijd domineren en dicteren", zegt trainer Erik ten Hag.

De verwachtingen in Amsterdam zijn hooggespannen, na het behalen van de halve finales vorig seizoen. De galavoorstelling bij Real Madrid (4-1) en de machtige kopstoot van Matthijs de Ligt tegen Juventus (2-1) zijn nog lang niet vergeten. Maar is het wel realistisch om te denken dat Ajax weer lang blijft meestrijden om de absolute hoofdprijs in het Europese clubvoetbal? "Het is al heel knap dat we de voorronden hebben overleefd", stelt Ten Hag. "Maar we willen nu meer. Het is een uitdagende en redelijke gelijkwaardige poule met andere tegenstanders als Chelsea en Valencia. Misschien dat Chelsea er iets bovenuit steekt."

Als Ajax wat wil in de groepsfase, dan mag het voor eigen publiek tegen Lille eigenlijk niet verliezen. "Voetballen zoals wij dat doen, dat is het moeilijkste wat er er is", vindt Ten Hag die nog geen beroep kan doen op de geblesseerde Donny van de Beek en Noussair Mazraoui. "Bijna al onze tegenstanders willen toeslaan in de omschakeling. We zullen onze defensie dus goed op orde moeten hebben. We hebben ons goed voorbereid en zijn er klaar voor."

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen