Premium

Wondermiddel om klimaatverandering te stoppen: kweekvlees

Wat als er een simpele oplossing is om het klimaatprobleem op te lossen? Eén die bijna het hele klimaatprobleem als sneeuw voor onze ogen doet verdwijnen? Zonder vlees te hoeven opgeven. Het bestaat. Het is een Nederlandse uitvinding. En het komt in 2020 op de markt!

In 2013 zag ’s werelds eerste kweekvlees burger het licht, dankzij professor Mark Post van de Universiteit van Maastricht. En hoewel de Nederlandse overheid subsidies voor onderzoek naar kweekvlees had gestopt, kon dankzij een investering van Google medeoprichter Sergey Brin het onderzoek doorgaan.

Met behulp van stamcellen kunnen vlees, kip, vis en zelfs leer in een laboratorium gekweekt worden. Kweekvlees is schoner en gezonder dan ‘gewoon’ vlees. In kweekvlees zitten geen hormonen en antibiotica. En kweekvlees is niet vervuild met E. Coli, salmonella en plastics. ’Gebrouwen’ kweekvlees zal in alle smaken, vormen en texturen beschikbaar komen. Daar waar speciale biertjes hip zijn, wordt kweekvlees dat ook. Je kunt zelfs op termijn vlees, vis, kip of leer thuis brouwen.

Wanneer we geen ’gewoon’ vlees meer eten, komt ruim 28 miljoen vierkante kilometer grond beschikbaar (VS, Canada en China samen) om terug te geven aan de natuur. De belangrijkste nieuwe bestemming is bos. Recent onderzoek laat zien dat als we 1 biljoen bomen planten (zo groot als de VS), we twee derde van het door mensen geproduceerde CO2 kunnen afvangen. Daarvoor hoeven we in onzekere tijden niemand z’n vlees, vis of kip af te pakken, maar moeten we simpelweg wachten op het proces van ’creative destruction’ (voortdurende innovatie) dat een beter, gezonder en goedkoper alternatief op de markt brengt.

De grootste uitdaging wordt het opschalen van de productie en Nederland kan daar wereldmarktleider in worden. Goed voor duizenden, misschien wel tienduizenden nieuwe banen, export, inkomsten en veel nieuwe ondernemingen. We zullen boeren en vissers moeten helpen te stoppen of over te stappen. Als we deze transitie de komende tien jaar kunnen maken, leidt dat tot een ongekende omkeer van klimaatverandering, bodem-, lucht en watervervuiling, toenemende dode zones in de kustgebieden, afname van de biodiversiteit en grootschalige ontbossing. Laten we tot die tijd de belasting op vlees verhogen en die op vleesvervangers naar nul brengen.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.