Wil Besseling is Joost Luiten de baas op KLM Open

Wil Besseling is Joost Luiten de baas op KLM Open
Wil Besseling in actie tijdens de finale van het KLM Open.
© Foto ANP
BADHOEVEDORP

Golfer Wil Besseling is verrassend als beste Nederlander geëindigd op het KLM Open. De 33-jarige Schellinkhouter, die doorgaans op de lagere Challenge Tour speelt, wist in de vierde en laatste ronde zijn hoge klassering vast te houden. Hij ging op The International bij Schiphol rond in 70 slagen (-2). Besseling belandde daarmee op een score van 277 (-11), voorlopig goed voor een plek in de top tien bij het evenement van de Europese Tour.

Joost Luiten, de beste golfer van Nederland, sloot het toernooi in eigen land af met een totaal van 278 slagen. Daarmee staat de tweevoudige winnaar (2013 en 2016) vooralsnog op de gedeelde tiende plaats.

De strijd om de eindzege is nog volop aan de gang, met de 18-jarige Deen Nicolai Højgaard als één van de kanshebbers.

Besseling, die als nummer acht aan zijn slotronde begon, speelde ook op zondag solide en sterk. Hij liet op de derde en op de vijftiende hole een birdie noteren en liet verder op geen enkele hole een slag liggen. Zijn scorekaart over vier dagen telde slechts vijf bogeys.

Luiten begon vanaf de gedeelde vijftiende plaats aan zijn laatste ronde. De Nederlandse favoriet produceerde vier birdies. Hij liet op de negende en de veertiende hole echter een slag liggen. Daardoor kon Luiten niet nog wat verder stijgen in de eindrangschikking.

„Het putten moet echt beter, dat ging hier gewoon de hele week heel slecht”, erkende hij bij Ziggo Sport. „De rest van mijn spel was wel goed. Als het putten ook goed was geweest, had ik met vijf slagen verschil kunnen winnen.”

Zijn klassering in de subtop zei Luiten niet zoveel. „Ik kwam hier om te winnen. Ik heb het zelf vergooid. Ik had heel graag op de 100e editie van de KLM Open mijn derde titel willen pakken voor eigen publiek. Voor mijn gevoel heb ik echter niet kunnen meestrijden om de eindzege. Dat zit me niet lekker. Ik moet echter geduldig blijven. Het is vooral een kwestie van beter putten.”

’Onwijze stap’

Wil Besseling wilde na zijn fraaie zevende plaats bij het KLM Open nog niet aan de nabije toekomst denken. „Ik wel hier eerst even van genieten”, zei de 33-jarige golfer bij Ziggo Sport. „Dit is het beste dat ik ooit heb gedaan op de golfbaan. Een onwijze stap in mijn carrière, ook in financieel opzicht, al weet ik nog niet precies wat ik hier heb verdiend. Maar het is een fantastisch resultaat en een bevestiging dat ik goed bezig ben. Het stemt me trots.”

Besseling komt doorgaans uit op de Challenge Tour, een niveau onder de Europese Tour. Dankzij zijn hoge klassering bij het toptoernooi in eigen land zou hij over twee weken mogen deelnemen aan het lucratieve Alfred Dunhill Links Championship in Schotland. Hij kan echter ook gewoon in Frankrijk zijn positie op de Challenge Tour gaan verbeteren, waardoor mogelijk een speelkaart voor de Europese Tour in beeld komt.

„Het is een keuze tussen 2 ton of 5 miljoen”, doelde Besseling op het enorme verschil in prijzengeld. „Het is een mooie kans, maar ik ga nog even nadenken over wat de beste keuze voor mij is.”

Garcia wint

De Spanjaard Sergio Garcia heeft op The International bij Schiphol de 100e editie van het KLM Open op zijn naam geschreven. De 39-jarige golfer stelde de titel veilig met een rondje van 69 slagen (-3). Hij eindigde op een totaal van 270 slagen. De 18-jarige Deen Nicolai Højgaard kon een uitstekend toernooi net niet bekronen met een sensationele titel. Hij eindigde als tweede met een score van 271, gevolgd door de Brit Matt Wallace (273 slagen).

Voor Garcia was het zijn zestiende eindzege op de Europese Tour. Daarmee verdiende hij een bedrag van ruim 330.000 euro. Hij won in totaal ruim dertig toernooien, waaronder de Masters in 2017.

Garcia meldde zich zaterdag aan kop met een rondje van 66 slagen. Hij moest de eerste plaats in het klassement toen nog delen met de Engelsman Callum Shinkwin. De Brit viel zondag met een rondje van 74 terug naar de vijfde plaats (275 slagen).

De verrassende Wil Besseling was de beste Nederlander in de eindstand op de gedeelde zevende plaats (277 slagen). Favoriet Joost Luiten (278) moest genoegen met de gedeelde tiende plek.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen