Premium

Theaterstuk Luwte was ’een feest om te maken en spelen’ in de haven van IJmuiden

1/3

Prachtig, petje af en inspirerend. Positieve reacties op sociale media voor Luwte, het theaterstuk van Stichting Theatermanifestatie IJmond dat de afgelopen dagen te zien was in de haven van IJmuiden.

Het stuk ging donderdag in première en beleefde zondag zijn finale. Nog nagenietend blikt projectleider Stella van Lieshout terug. „Er is waanzinnig gespeeld. Eigenlijk iedere dag met nog een schepje erbovenop. Regisseur Iris Stam zegt voorafgaand aan elke voorstelling: ’Denk bij jezelf, ik ga vandaag nog beter spelen dan gisteren’. Dat geeft de spelers een bepaalde overtuiging.”

Het verhaal draait om een Gemeenschap die leeft in de Luwte. Als dan plots de wind opsteekt voert die een vreemdeling met zich mee, en de belofte van verandering.

Hoewel er maanden voor het stuk gerepeteerd werd, kwamen pas tijdens de generale repetitie alle spelers, dansers, koorleden en muzikanten bij elkaar. Bijna honderd mensen in totaal, afkomstig uit de hele IJmond. „Vanaf dat moment zie je het stuk steeds meer samenkomen”, zegt Van Lieshout. „Het was echt een feest om hieraan te werken. Nog nooit heb ik ergens zo’n goede sfeer meegemaakt. Iemand uit de groep zei zelfs dat we nu eigenlijk zelf de Gemeenschap geworden zijn. Dan heb je als organisatie iets goed gedaan.”

Ook de Velsense wethouder van kunst en cultuur Jeroen Verwoort liet zich op Facebook lovend uit over de voorstelling. „Inspirerend, mooi gemaakt en aan te raden. Hulde aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt”, schreef hij. Niet alleen op sociale media is positief gereageerd. Van Lieshout kreeg ook persoonlijk veel reacties. „Er kwam zelfs iemand naar me toe om mij te bedanken. Iemand anders noemde het ’een voorstelling die nog even moet indalen’ en merkte op dat de omgeving nog steeds meedoet als je al naar huis fietst.”

Hoewel het om een regionale productie ging, zaten in het publiek ook toeschouwers uit onder meer Texel en Utrecht. „Dat is natuurlijk geweldig, maar net zo leuk vind ik het dat er mensen waren die eigenlijk niet zoveel met theater hebben maar me toch vertelden dat ze het heel gaaf vonden. Dat houdt in dat het stuk heel toegankelijk is en dat is precies wat we hoopten te bereiken.”

Luwte was de tweede voorstelling van Stichting Theatermanifestatie IJmond. Met opzet werd gekozen voor een geheel andere aanpak dan bij Schemering, twee jaar terug. „Sommige toeschouwers verwachtten misschien dat er opnieuw korte scènes zouden zijn waar het publiek tussendoor kan lopen. Wij wilden juist geen herhaling van zetten. Dit was een stuk waarvan je in het begin nog denkt: waar kijk ik nou naar? Maar hoe langer je kijkt, hoe duidelijker het wordt. De impact zit pas aan het eind. Wat dat betreft had Luwte een klassiekere opbouw.”

De vele decorstukken worden de komende dagen gedemonteerd en opgeslagen of hergebruikt. „Ik weet dat er al gegadigden zijn voor de gele schommelstoelen van de Wijze Oudjes”, zegt Van Lieshout lachend.

Het is de bedoeling dat er over twee jaar weer een voorstelling op locatie komt. „Bij de start van de stichting hebben we gezegd dat er een voorstelling in Heemskerk, Velsen en Beverwijk moest komen. Het is dus zeker de bedoeling er een drieluik van te maken. En de volgende voorstelling wordt weer heel anders”, belooft Van Lieshout.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.