Premium

Verzameling Van De Velden: cabaretier Theo Maassen was gewoon even pissig op PSV

Verzameling Van De Velden: cabaretier Theo Maassen was gewoon even pissig op PSV
Theo Maassen geeft live op tv de gestolen Uefacup terug.

Op deze plek toont onze conservator elke week een object uit de Verzameling Van De Velden: een collectie vol aparte voorwerpen uit de sporthistorie. Komende week begint de Europa League. Voorloper van dit toernooi was de Uefacup. Een beker met een verhaal, zeker in Eindhoven.

Wanneer won PSV de Uefacup ook alweer?

Dat was in 1978. Het was de allereerste Europese hoofdprijs voor de Eindhovenaren. Het Franse Bastia werd over twee duels – toen was de finale nog een tweeluik - geklopt.

Een pronkstuk in de vitrine dus?

Ja, tot de beker spoorloos verdween in 2000. PSV deed aangifte van diefstal, de hele club was in rep en roer en veel fans waren ontroostbaar.

Vast een geintje van een Ajax-fan?

Dat zou je denken. Maar uitgerekend cabaretier PSV-fan Theo Maassen kwam een jaar later met de gestolen cup op de proppen in een tv-uitzending. In het programma ’Na elven’ met presentator Jack van Gelder zat Maassen ineens met die beker op schoot.

Is Maassen zo’n vernuftige inbreker dan?

Volgens Maassen zelf krijg hij de beker gewoon in z’n handen gedrukt tijdens de opnames van televisieserie All Stars, waarin Maassen een stadionsuppoost speelde in het Phillips Stadion. Blijkbaar zijn ze in Eindhoven goed van vertrouwen, want Maassen wandelde zo met de trofee naar buiten.

Maar… Waarom in hemelsnaam?

Maassen zelf gaf op tv de volgende verklaring: ’Ik was gewoon pissig op PSV’. De cabaretier was het niet helemaal eens met toenmalige beleid van zijn club. Dat vond hij genoeg reden om een Uefacup te stelen en die vervolgens aan een vriend cadeau te doen.

En toen was PSV ook pissig op hem.

Nogal. PSV deed aangifte tegen Maassen. De club had nota bene een replica laten maken. Kosten: een kleine dertigduizend euro. Maassen kreeg uiteindelijk een taakstraf van twintig uur opgelegd voor de diefstal.

Maar had wel zijn lesje geleerd?

Welnee. Een paar jaar later jatte hij samen met collega-grapjas Hans Teeuwen een door PSV gewonnen Supercup uit het stadion. En hij verscheen ook nog eens met de kampioensschaal van Ajax in de uitzending van De Wereld Draait Door. Maar dát bleek een stunt te zijn in samenwerking met het Ajax-museum.

Dus als je als club Theo Maassen door de gangen van je stadion ziet wandelen…

Niet twijfelen, onmiddellijk het pand uit gooien.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen