Boerenmarkt Santpoort-Noord, drukte in de Smikkeltuin: ’Mama, waar is kippie?’

Boerenmarkt Santpoort-Noord, drukte in de Smikkeltuin: ’Mama, waar is kippie?’
Douwe de Jager met zijn gerookte knoflook op de boerenmarkt aan het Spekkenwegje.
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Santpoort-Noord

De Boerenmarkt in Santpoort-Noord is er weer. Ook de negende editie in de Smikkeltuin op het Spekkenwegje werd zaterdag druk bezocht. Zondag is de markt ook nog.

Jolanda van Vliet organiseerde voor het derde jaar op rij het evenement. „Dat doe ik samen met mijn collega Monique de Jager, hoor”, aldus de begeleider van De Waerden, waar mensen met een (verstandelijke) beperking en een indicatie van de gemeente terecht kunnen voor dagbesteding.

„Voorheen organiseerde Hans Loef, de eigenaar van Groenbasis, de boerenmarkt. Nu wij al drie jaar, en ik moet zeggen dat wij er ook deze keer weer veel tijd in hebben gestoken.” Doel van de boerenmarkt was om De Waerden meer onder de aandacht van potentiële cliënten te brengen. „Want er is bij ons nog ruimte op de dagbesteding.”

Bijkomend doel was om het winkeltje in de Smikkeltuin meer bekendheid te geven. „Daar zijn cliënten van ons actief die zoveel mogelijk zelfstandig de zaak runnen.”

Douwe de Jager stond op de markt met een kraam waar gerookte knoflook te koop was. „Die komt uit Frankrijk en wordt gerookt boven smeulende turf. De temperatuur mag daarbij niet boven de veertig graden komen. Doordat de knoflook gerookt is loopt deze niet uit als je ze bewaart, is de smaak van gerechten waarin het gebruikt wordt pittiger en verdwijnt de nageur uit je mond een uur nadat je gegeten hebt. Wat ook mooi is: een deel van de opbrengst van iedere streng knoflook die verkocht wordt, gaat naar een goed doel.”

Was De Jager trouwens al langer actief met het product dat Nederland blijkbaar nog moet veroveren? „Nou nee, ik doe dit vandaag voor de eerste keer, ha, ha.”

De kleine Lisa tuurde bij het kippenhok ongeduldig door het gaas naar de druk heen en weer rennende eierleggers. „Volgens mij zou hier het kipknuffelen moeten zijn”, legde haar moeder uit. „Maar ik zie helemaal niemand die ons kan helpen.” Het ging haar kroost allemaal te lang duren. „Mama, waar is kippie”, klonk het. „Ik weet het niet, lieverd. Kom, we gaan een gezond ijsje eten.”

Twee enorme koeien graasden op een afgezet deel van het terrein het malse gras af. „Dit zijn Belgische wit-blauwen”, legde Maarten Uytendaal uit. „Die leveren het Santpoorts weidevlees op.”

Uytendaal was ooit met zijn vrouw uit hobbyisme begonnen met het houden van twee koeien. „Inmiddels hebben we er vijftien en verkopen we niet alleen vlees maar ook melk, karnemelk en zelfgemaakte boter rechtstreeks aan de consument. Inderdaad, de hobby wordt steeds meer werk.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.