Commentaar: Vloggers, hoe dom kan je zijn?

Commentaar: Vloggers, hoe dom kan je zijn?
Celstraf dreigt voor Nederlandse Area51-vloggers Ties Granzier en Jacob Sweep.
© Foto NYE County

Ties Granzier en Govert Sweep, twee onbekende namen voor de meeste Nederlanders. Granzier en Sweep zitten sinds begin deze week in de Amerikaanse gevangenis, omdat ze het lumineuze idee hadden stiekem de geheime Amerikaanse luchtmachtbasis, Area 51, binnen te sluipen.

Granzier en Sweep zijn mooie namen voor een spionnenduo in een James Bond-achtige film. Voor een grote boef op zoek naar nieuw wapentuig waar de Amerikanen in geheim aan werken, zoiets. Het zit net even anders. De twee Nederlanders zijn de hoofdrolspelers in hun eigen films.

Vloggers zijn ze. Granzier heeft meer dan 700.000 abonnees op Youtube, Sweep ruim 300.000. Cijfers waarop SBS6 jaloers is.

Aan zulke aantallen volgers kom je natuurlijk niet zomaar. Dan moet je iets speciaals kunnen, heel leuk zijn en schijnbaar dingen doen die anderen niet durven. Er wordt vaak ten onrechte luchtig gedaan over het beroep dat vloggen heet.

De fans tevreden houden, is een dagtaak. Scenario’s bedenken, scripts schrijven, filmen, regisseren en monteren. En naar het buitenland vliegen, zo blijkt uit de arrestatie aan de andere kant van de Atlantische Oceaan.

Hoewel de Amerikaanse gevangenis geen feestje is, liep het avontuur nog relatief goed af. Militairen schoten januari dit jaar nog een ongenode gast dood toen hij Area 51 probeerde te betreden.

Wat ik me afvraag: hoe kan je zo dom zijn? Bij de combinatie Amerikanen en wapens moeten alle alarmbellen afgaan, toch? Of is het geen kwestie van dommigheid en verliest de mens in zijn pogingen om leuk te worden geworden zijn vermogen om na te denken?

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.