Premium

Column Joyce van der Meijden: Het Licht in deze voorlichting is volledig gedoofd

Column Joyce van der Meijden: Het Licht in deze voorlichting is volledig gedoofd

’Cannabis wordt vaak gebruikt om te ontspannen of een vrolijk gevoel te krijgen. Xtc wordt vaak gebruikt in het uitgaansleven voor een energiek gevoel. Ook kan het een gevoel van verbondenheid geven en de mensen knuffelig maken.’

Leuk woord, knuffelig. Verder was het niet helemaal de tekst die ik verwachtte van een dertienjarige bonenstaak met bubbelgum tussen haar buitenboordbeugel. Na een pupillencheck vroeg ik haar, zij is ons buurmeisje, hoe ze aan deze interessante informatie kwam. Het stond in de brochure van school.

Ze kreeg er binnenkort een toets over. Ik lachte dat informatie altijd goed was en dat ik hoopte dat er ook een paar plaatjes van heel magere mensen in stonden en ook van dode bossen om te laten zien waar die gezellige pilletjes allemaal verantwoordelijk voor zijn. Niet? Dan toch wel een paar doorzeefde drugsdealers?

Ik bedoel, als je een pakje peuken koopt staan er ook van die mooie afbeeldingen op dus je zou zeggen dat er bij drugsvoorlichting een heel fotoboek wordt geleverd. Ze schudde haar hoofd. Er waren wel leuke plaatjes van pillen. Die zagen er een beetje uit als die vitaminetabletten waar ze vroeger op kauwde, met beertjes erop. De prijzen vielen ook reuze mee. Prijzen? Ja, die stonden eronder.

Waarschijnlijk keek ik een beetje als Baudet toen hij de laatste peilingen hoorde want ze begon te ratelen. De informatie van school was eigenlijk bedoeld voor verslaafden en hun familie. Die folder werd normaal gesproken, met uitleg, door hulpverleners meegegeven. Haar docent dacht waarschijnlijk dat zij geen uitleg nodig had. Haar ouders snapten het niet, die waren helemaal uit hun dak gegaan toen zij met haar vrienden het nummer van de dealer wilde googelen, want die waren ze vergeten te printen op deze menukaart.

’Menukaart?’, vroeg ik. Het puberbrein werkt duidelijk anders dan gedacht. Tenzij de docent zelf nog een ladinkje paddo’s wil slijten.

Binnenkort zal er wel een mailtje komen dat het een vergissing was, dat de brochures voor de klinieken per ongeluk waren verruild met die voor haar middelbare school. Dat is allemaal geen punt tegenwoordig. Je zegt gewoon dat je niet alleen de tekst van zo’n folder moet lezen maar dat de context mondeling wordt toegelicht door de docent. Als blijk van goede wil druk je er nog wat informatie bij. Dat doen ze bij de islamitische scholenkoepel ook. Bij lesboeken voor basisschoolkinderen waarin onder andere staat dat oogcontact met de andere sekse en kleding voor ongelovigen verboden is. Homoseksualiteit? U raadt het al.

Ik had vroeger een vriendin uit de Biblebelt die op haar zestiende gewoon een kledingsetje voor ongelovigen in haar tas had. Dat doen pubers, net zoals ze de folder over drugs ook op hun eigen manier interpreteren. Zo niet de kinderen waarvoor deze lesboeken van de islamitische scholenkoepel bedoeld zijn. Dat is de generatie die nog gelooft in roze vitaminepilletjes en geschreven teksten. Het Licht in deze voorlichting is volledig gedoofd.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.