Premium

Handhaving AirBnB-regels in Haarlem nog wassen neus

Handhaving AirBnB-regels in Haarlem nog wassen neus
Toeristen met rolkoffers in Haarlem.
© Archieffoto
Haarlem

De scherpere regelgeving voor AirBnB in Haarlem zet tot nu toe weinig zoden aan de dijk. Sinds mei moeten de eigenaren de verhuur van hun woning melden bij de gemeente Haarlem, maar 93 procent heeft dat niet gedaan.

Sinds mei van dit jaar zijn de regels voor AirBnB of Bed and Breakfast veranderd. De eigenaren moeten de vakantieverhuur melden aan de gemeente en tevens is het aantal dagen gehalveerd dat een woning beschikbaar mag zijn voor vakantiegangers Dat was zestig dagen en is nu dertig dagen.

Met deze regels wil Haarlem de overlast van toeristen indammen. Volgens de gemeente zijn er in Haarlem ongeveer duizend aanbieders van woningen als tijdelijk vakantieverblijf, wat is gebaseerd op het aantal advertenties voor Haarlemse woningen.

De zomer is nagenoeg ten einde en het blijkt uit de beantwoording van raadsvragen van PvdA-raadslid Maarten Wiedemeijer dat de nieuwe regelgeving nog niet is doorgedrongen tot de verhuurders van vakantiewoningen. De PvdA’er wil weten waarom er ondanks het geringe aantal meldingen nauwelijks is opgetreden. Er zijn slechts drie procedures gestart en vijftien waarschuwingen afgegeven.

De gemeente stelt dat er niet voldoende handhavers zijn om alle adressen actief te bezoeken. Om een boete op te leggen moet er sprake zijn van een ’heterdaadje’. Het is een arbeidsintensief proces: een handhaver moet een verhuurde woning bezoeken precies op het moment dat er een vakantieganger aanwezig is.

Om het aantal meldingen omhoog te krijgen, gaat de gemeente meer bekendheid geven aan de nieuwe huisvestingsverordening via de (sociale) media. Mensen die met hun woning op internet adverteren krijgen een brief in de bus.

Voor de overtreders geldt de eerste zes maanden, van afgelopen mei tot januari 2020, een gewenningsperiode. Als er nu een overtreding wordt geconstateerd geeft de gemeente een waarschuwing. Verhuurders die volgend jaar, na deze gewenningsperiode, verzuimen een melding te doen krijgen een boete van 2500 euro.

Wiedemeijer vindt dit ’schokkende cijfers’. Hij vindt dat er beter moet worden gehandhaafd. Overigens blijkt ook dat er weinig meldingen zijn van overlast door AirBnB. Volgens de gemeente komen buren er over het algemeen onderling wel uit, als er overlast is. Ze klagen niet bij de gemeente.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.