Premium

Bewoners weer terug naar flat Rudolf Steinerstraat: gasexplosie wordt uitgesloten

Bewoners weer terug naar flat Rudolf Steinerstraat: gasexplosie wordt uitgesloten
Haarlem

Bewoners van de dertig ontruimde flats aan de Rudolf Steinerstraat keren in groepjes terug naar hun woningen. Vrijdag werden vijftien woningen vrijgegeven door de politie. Zaterdag rond het middaguur komen naar verwachting vijftien andere appartementen weer beschikbaar. Inmiddels wordt uitgesloten dat er woensdag een gasexplosie plaatsvond.

De eerste vijftien van de in totaal 48 appartementen tellende galerijflat die vrijdag werden vrijgegeven liggen op de bovenste drie verdiepingen van de galerijflat. De drie andere verdiepingen worden nog steeds door het Nederlands Forensisch Instituut onderzocht op sporen. Daarbij werden vrijdag en worden zaterdag speurhonden ingezet. Ronald Camstra, directeur Wonen en Vastgoed van corporatie Pré Wonen, verwacht dat die onderzoeken rond het middaguur afgesloten worden.

Medewerkers van Pré Wonen inventariseerden samen met de bewoners op de bovenste drie etages of er schade aan hun woningen zijn ontstaan. ,,Ik heb daar tot nu toe nog geen meldingen over gekregen’’, aldus Camstra. Bij de appartementen waar wel roet- of waterschade is ontstaan worden afspraken gemaakt voor herstel. Vrijdag werden de galerijen boven de verwoeste woning al schoongemaakt en gewit. Bij sommige appartementen zijn tijdens de ontruiming deuren geforceerd en moeten sloten dus worden vervangen.

Op de eerste drie verdiepingen zal de schade naar verwachting aanzienlijk groter zijn, verwacht Pré Wonen. Camstra: ,,Een deel van de balustrade van de galerij ter hoogte van de uitgebrande woning is weggeslagen. We moeten kijken hoe we de situatie daar weer veilig kunnen krijgen. Pas zaterdag kunnen we beoordelen of de mensen inderdaad weer terug kunnen keren. We houden in ieder geval een aantal wisselwoningen in de wijk achter de hand.’’ Twaalf geëvacueerde gezinnen verbleven de afgelopen dagen in huisjes van Centerparcs in Zandvoort. Camstra: ,,Maar die willen toch het liefst weer terug in hun eigen wijk.’’ Een ander deel van de bewoners verbleef bij familie, vrienden of kennissen.

De explosie die woensdag de felle brand in de woning inleidde heeft overigens niets te maken met de gasinstallatie in de flat, aldus Camstra. ,,Ik hoop dat de politie zo snel mogelijk duidelijkheid kan geven over de oorzaak van de explosie want veel mensen maken zich natuurlijk zorgen.’’

Vrijdag konden de rechercheurs van het forensisch instituut aan de slag nadat delen van de zwaar beschadigde flat met stempels veilig waren gemaakt. Het onderzoek nam de gehele vrijdag in beslag. De politie verklaarde vrijdagmiddag nog niets te kunnen zeggen over de resultaten van de onderzoeken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.