Commentaar: Verdonkeremanen van begrip Gouden Eeuw doet vaderlandse geschiedenis geweld aan

Commentaar: Verdonkeremanen van begrip Gouden Eeuw doet vaderlandse geschiedenis geweld aan

Zou het Amsterdam Museum op zoek geweest zijn naar meer bekendheid, dan had men terecht van een geslaagde publiciteitsstunt kunnen spreken. Ook zou het een goede 1 Aprilgrap geweest zijn, ware het niet dat het museum bloedserieus is. De directie zet een streep door de term Gouden Eeuw als verwijzing naar de grootste economische en culturele bloeiperiode uit onze vaderlandse geschiedenis.

Als consequentie van dit besluit is de naam van de tentoonstelling ’Hollanders van de Gouden Eeuw’ per direct veranderd in ’Groepsportretten van de 17de eeuw’. Het Museum Amsterdam verdient hiermee de prijs voor politiek meest correcte culturele instelling van 2019.

Verder schaart het zich in het rijtje van overgevoelige lieden, dat de oorsprong van de Nederlandse cultuur en identiteit ontkent.

Recente voorbeelden zijn de discussies over Zwarte Piet en straatnamen die verwijzen naar historische figuren als Jan Pieterszoon Coen. Met het bespreken van de schaduwkanten van de VOC-mentaliteit van onze voorouders is overigens helemaal niets mis.

Niet ontkend kan worden dat de economische welvaart van de zeventiende eeuw gebouwd is op geweld en uitbuiting. Evenmin kan worden ontkend dat dit in de geest van die tijd was.

De zeventiende eeuw bestond niet alleen uit rooftochten naar verre streken. Er was ook sprake van een ongekende opleving van de bouw- en schilderkunst. Rembrandt van Rhijn, Johannes Vermeer en Frans Hals zijn slechts enkele iconen uit een periode die de meeste Nederlanders met trots vervult.

Het verdonkeremanen van het begrip Gouden Eeuw doet onze geschiedenis geweld aan en verdient geen opvolging.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.