Sollicitant ghost ook

Sollicitant ghost ook

Wie ooit heeft gedate heeft het ongetwijfeld wel eens meegemaakt. Je hebt leuk contact met iemand, misschien al eens afgesproken, je stuurt nog een berichtje en dan niets. Vindt hij je niet meer leuk? Is hij verliefd op iemand anders? Is hij gestikt in zijn ontbijt? Je zult het nooit weten. Je bent geghost.

Ghosting komt ook steeds vaker voor op de arbeidsmarkt. Uit onderzoek van Fintrex, dat ruim 5000 sollicitaties analyseerde, blijkt dat in 2018 bij 5,6 procent van de sollicitaties werd ge-ghost. In 2017 was dat nog 2,9 procent.

„Sinds ongeveer een half jaar gebeurt het echt regelmatig”, zegt Natascha Hollart, corporate recruiter bij IT-bedrijf Peak-it en vorig jaar uitgeroepen tot recruiter van het jaar. Er zijn verschillende vormen van ghosting, legt ze uit. „Soms hoor je niets als iemand gesolliciteerd heeft en je diegene wilt uitnodigen. Soms komen ze niet opdagen op het gesprek en soms wordt er na het gesprek ineens niet meer opgenomen. De sollicitant lijkt wel van de aardbodem verdwenen.”

Hollart denkt dat zwijgende kandidaten misschien elders gesprekken voeren, toch niet weg willen bij hun oude werkgever of misschien bang zijn voor een afwijzing.

Slim is ghosten niet, zegt ze. „Bij ons hoef je daarna in ieder geval niet meer aan te kloppen. En de IT is best een kleine wereld, bedrijven hebben regelmatig contact met elkaar.”

Ghosting is een logisch gevolg van de krappe arbeidsmarkt van nu, ziet sollicitatie-expert Aaltje Vincent. „Kandidaten zitten vaak in meerdere procedures tegelijk. Als ze dan elders zijn aangenomen, kan het wel gebeuren dat ze voor jou niet meer opnemen.”

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.