Premium

Veertig belwinkels in Midi Center Beverwijk doelwit groot onderzoek witwassen en ondergronds bankieren

Veertig belwinkels in Midi Center Beverwijk doelwit groot onderzoek witwassen en ondergronds bankieren
Beverwijk

Veertig belwinkels bij elkaar op een paar honderd vierkante meter, maar amper activiteit van kopers. Reden genoeg voor het Openbaar Ministerie en de Fiod om een grote inval te doen in het Midi Center aan de Parallelweg in Beverwijk. Op een steenworp afstand van de Beverwijkse Bazaar.

Donderdagmiddag 12 uur cirkelt er even een politiehelikopter boven boven de Parallelweg. Snel daarna arriveren touringcars vol agenten en medewerkers van de Fiod, belastingdienst en het OM. Gevolgd door geblindeerde politiebusjes, een commando-unit en een mobiel laboratorium.

In rap tempo worden over een lengte van meer dan honderd meter zwarte schermen geplaatst om passanten het uitzicht op de operatie te ontnemen. Agenten laten alleen in de haast opgetrommelde eigenaren van de belwinkels tot het bedrijventerrein toe. Enigszins nerveus laveren ze hun auto’s tussen de politiewagens en een hoogwerker door naar de parkeerplaatsen.

Veel geduld lijken de agenten niet te hebben. Bij een winkel waar de eigenaar blijkbaar niet snel genoeg komt opdagen, wordt met een slijptol het rolluik geopend. Het hoge gierende geluid overstemt bijna woordvoerder Thomas Aling van de eenheid Landelijke Politie. Hij legt uit dat de actie nog wel de hele dag kan duren. ,,Alle winkels worden bezocht. Als de eigenaar niet op komt dagen, forceren we de deur. We zoeken naar cash geld, geldtelmachines, notitieblokjes. Alles wat bewijs van witwassen kan opleveren.’’ Aanhoudingen worden alleen verricht als er drugs of wapens worden aangetroffen.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.