Premium

Filmrecensie:Helen Mirren speelt Sasha Luss van het doek in ’Anna’

Filmrecensie:Helen Mirren speelt Sasha Luss van het doek in ’Anna’
Sasha Luss in ’Anna’.
© Foto Shanna Besson

Nadat hij dat al eerder deed in ’La femme Nikita’ en ’Luc’, komt de Franse cineast Luc Besson nu opnieuw op de proppen met een oogstrelende filmheldin.

Hij gunde het Russische fotomodel Sasha Luss de titelrol in zijn nieuwe actievehikel ’Anna’: als een KGB-agente met vrijheidsdrang.

Alex Tchenkov (Luc Evans) is degene die haar rekruteert voor deze geheime dienst, al laat hij haar weinig keuze. Typisch voor de mannen in haar leven, al is Anna vastbesloten dat patroon te doorbreken. Haar schaaktalent kan daarbij wel eens cruciaal blijken.

Accent

Sasha Luss is aantrekkelijk genoeg, maar ze is geen groot actrice. Helen Mirren, die gestalte geeft aan haar directe baas bij de KGB, is dat wel. Al meet zij zich hier vooral een vet Russisch accent en dito manieren aan. Na een spectaculair en bijna onmogelijke vuurproef stuurt zij Anna naar Parijs. Om daar – heel toepasselijk - een fotomodellenbestaan op te bouwen als dekmantel voor haar moorddadige missies. Al laat niet iedereen zich daardoor in de luren leggen.

Veel gebeurtenissen in ’Anna’ blijken een dubbele bodem te hebben, die Besson in een reeks van flashbacks onthult. Dat is een aardige verteltruc, terwijl hij zich ook nu weer een vaardig actieregisseur betoont. Wat helaas niet kan voorkomen dat zijn nieuwe film vooral blijft aanvoelen als een wat slordige herhaling van zetten.

Meer nieuws uit Cultuur

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.