Premium

Transavia-vliegtuig moest tussenlanding maken na ’daad van geweld’, boetes geëist tegen kwartet voor bedreigingen

Transavia-vliegtuig moest tussenlanding maken na ’daad van geweld’, boetes geëist tegen kwartet voor bedreigingen
De Oostenrijkse politie haalde de vier Nederlanders van boord.
Haarlem

De vier verdachten wisten naar eigen zeggen niet eens waarom ze op 11 februari 2018 na een plotselinge tussenlanding door de Oostenrijkse politie van boord werden gehaald.

Voor het uiten van bedreigingen tijdens een Transavia-vlucht van Dubai naar Schiphol werden dinsdag boetes geëist tegen twee Rotterdamse zussen, een Amsterdammer en een Muidenaar. Nora en Fadoua L. (26 en 32) moeten, als het aan het OM ligt, ieder 1300 euro betalen, Maazen S. en Mohamed E. beiden 1800 euro. Transavia eist een schadevergoeding van ruim tweeduizend euro.

Het kwartet heeft zich schuldig gemaakt aan een ’daad van geweld’ door samen het personeel verbaal te bedreigen, aldus het openbaar ministerie. Zo werd over een lid van het cabinepersoneel gezegd dat ze klappen moest krijgen en ’ik maak haar af’, was de overtuiging van de officier van justitie.

Maar de verdachten verklaarden zulke bedreigingen niet te hebben geuit. ,,Dat is het tegenovergestelde van wat ik ben’’, aldus Mohamed (23). ,,Ik zou zulk gedrag afkeuren.’’ Ook Maazen (24) was zich van geen kwaad bewust. Hij denkt dat het cabinepersoneel die avond een machtsspelletje speelde. Tijdens de vlucht vroeg hij of sprake was van ’etnisch profileren’.

,,Ik weet hoe ik me moet gedragen in een vliegtuig. Ik was niet druk of luidruchtig’’, zei Fadoua, die na de tussenlanding onwel was geworden door de stress. De Rotterdamse is in opleiding om grondstewardess te worden. Net als de andere drie verdachten maakt ze zich grote zorgen over de gevolgen van een veroordeling.

Een van de rechters en de aanklaagster vonden het vreemd dat de verhalen van de verdachten zo verschilden van hoe het cabinepersoneel en enkele passagiers de vlucht hadden ervaren. Het lijkt alsof ze in een totaal ander vliegtuig hebben gezeten, aldus de officier van justitie. De gezagvoerder besloot een tussenlanding te maken, omdat de veiligheid volgens hem in het geding was.

De drie advocaten van de verdachten pleitten voor vrijspraak. Volgens een van hen gaat het om een ’opgeblazen’ zaak. ,,Het is niet duidelijk wie welke rol heeft gespeeld.’’

Uitspraak is op 24 september.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.