Premium

Haarlemse bakkersfamilie met een lange adem: bakkerij Rijkenberg bestaat 95 jaar

Haarlemse bakkersfamilie met een lange adem: bakkerij Rijkenberg bestaat 95 jaar
Hans Tuijn, Clementine Tuijn-Rijkenberg, Jaap Tuijn en Simone Tuijn: de vier eigenaren van bakker Rijkenberg.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Bakker Rijkenberg viert zaterdag het 95-jarig bestaan. Op dit moment werken vier familieleden, Clementine, Hans, Jaap en Simone als mede-eigenaren in de Haarlemse zaak met ook nog tien personeelsleden. Zij vertellen hoe zij het bakkersvak in zijn gerold.

Clementine (60) behoort tot de derde generatie Rijkenberg. Zij ziet in de winkel alles en komt meteen in actie. Zij geeft tijdens het interview een medewerker een aanwijzing waar iets moet staan. Tussendoor verjaagt ze een paar hongerige duiven, die de winkel binnen willen trippelen.

,,Ik groeide met mijn drie zussen op boven de winkel en heb bijna mijn leven lang in de winkel gewerkt. Rond mijn twintigste werkte ik in de reiswereld maar de zaak bleef trekken. Zeker toen ik verkering kreeg met Hans, die spelenderwijs zijn weg steeds beter in de bakkerij wist te vinden.’’

Hans (59) is de ’ovenist’ van de bakker. Als ovenist is hij vaak als eerste in de bakkerij. ,,Ik kreeg op de Theresia Mavo verkering met Clementine. Het was traditie in de familie Rijkenberg om met Pinksteren weg te gaan en ik wilde wel mee. Dat mocht alleen, als ik de uitdaging aannam een nacht mee te draaien. Ik heb dat toen als zeventienjarige gedaan.’’

Na de mavo bezocht hij de IJmond MTS maar een jaar later hield hij het voor gezien. ,,Ik wilde bakker worden. Clementine zei toen: Heb je dat al aan je moeder verteld? Want mijn moeder wilde dat ik door ging met studeren, maar ik ging naar een bakkersopleiding. Het mooie van het vak? Van niets iets maken. Nooit heb ik spijt van mijn keuze gehad.’’

Jaap (32) behoort tot de vierde generatie Rijkenberg die zijn brood verdient aan het Emmaplein. ,,Als klein jochie ging ik al mee met opa brood bezorgen en na het vmbo wilde ik meteen naar de bakkersopleiding. Door mijn ouders heb ik eerst nog mijn havo-diploma gehaald. Mijn ouders hebben me nooit tegenhouden in mijn beroepskeuze, maar zeker ook nooit gepusht, integendeel.

Ik ging na de havo naar een topbakkersopleiding in Wageningen en woonde daar op kamers. Dat was makkelijk, want ik was al heel jong zelfstandig. Ik had op mijn twaalfde al een vaste kookdag in het gezin. Mijn vader lag ’s middags op bed en mijn moeder stond in de winkel. Ik heb het makkelijker dan mijn vader en kan mijn kinderen van school halen.’’

Bakkerswerktijden zijn verbeterd en ’s nachts wordt minder vaak brood gekneed. ,,Dat komt door de rijsbakmachine die we sinds 1995 hebben.’’

,,Na mijn opleiding was ik kok en bakker bij een ander bedrijf. Ik wilde niet meteen de zaak in. Dat was twee jaar later. Ik ben er supertrots op dat we 95 jaar bestaan en ik ben blij met de kansen die mijn ouders me hebben gegeven om mede-eigenaar te worden.’’

De 32-jarige Simone is getrouwd met Jaap en staat vast op vrijdag in de winkel. In Wageningen, waar zij Jaap tijdens zijn studie ontmoette, had zij een zaterdagbaan. Bij een bakker.

Het is voor haar geen gemakkelijke keuze geweest in het familiebedrijf te stappen.

,,Wij kregen een relatie maar toen Jaap naar Haarlem terug wilde zei ik: ik ga niet mee. We hebben eerst samengewoond in een klein flatje terwijl hij andere banen had. Ik zat zelf in het personeelswerk. Later verhuisden we toch naar Haarlem en ik kreeg in Amsterdam een baan bij het Anne Frank Huis. Drie jaar later was ik zwanger van mijn tweede en was ik de reistijd beu. Toen kregen we van Hans en Clementine de mooie kans mede-eigenaar te worden. Is het heel ander werk dan vroeger? Je weet niet hoeveel tijd ik kwijt ben met personeel. We zijn steeds bezig om medewerkers te vinden.’’

Zaterdag van 10-14 uur is het open dag met demonstraties in de bakkerij.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.