Premium

Kilo ijzer net zo welkom als grote partij met diverse metaalsoorten bij Metaalhandel Kennemerland in Beverwijk

1/2

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’, staat te lezen op een aluminium bord met daarop verder een afbeelding van Christus aan het kruis. Zat toevallig in een van de vele metaalzen-

dingen die elke dag bij Metaalhandel Kennemerland binnenkomen.

Mede-eigenaar Michel de Pagter kon het niet over zijn hart verkrijgen het religieus aandenken af te voeren naar een van de afnemers. ,,Ik verzamel dergelijke vondsten”, zegt de Beverwijker (36) in het kantoortje van het complex aan de Havenstraat. In een kast staan al bijzondere vondsten. Zoals tinnen beeldjes, herdenkingsbordjes en munten. Spullen die anders gewoon afgevoerd zouden worden volgens de huidige dagprijs van de metalen.

Metalen

Om nog even op de tekst van het bord terug te komen: Michel en zijn zakenpartner Taha Hussein Taha verdienen inderdaad hun dagelijks brood aan de aankoop en verkoop van allerhande metalen. Sinds anderhalf jaar beschikken zij over een opslaghal, een heftruck en een weegbrug en een bedrijventerrein met een oppervlakte van 2000 vierkante meter: de helft daarvan is overdekt de rest is in de buitenlucht. Voorheen was hier het bouwbedrijf Lokhorst gevestigd. ,,Een uitdaging”, noemt de 50-jarige Taha Hussein Taha (‘mijn ouders zijn afkomstig uit Egypte’) de start van een nieuwe onderneming. Want beide ondernemers hadden al een goede baan bij Riwald, de opvolger van het in 2016 failliet verklaarde Koster Metalen.

,,In de hele IJmond-regio zijn er veel ondernemingen en particulieren met afvalstromen. Aannemers, garagebedrijven, bouwbedrijven en dergelijke. In Beverwijk of omgeving was er geen recyclingbedrijf, welke zich specifiek richt op deze klanten. Dus zijn wij in dat gat gestapt.”

Voor De Pagter is het een logische nieuwe stap in zijn carrière die begon als logistiek medewerker bij de Vleescentrale in Velsen-Noord, het distributiecentrum van supermarktconcern Deka op hetzelfde bedrijventerrein, vervolgens Koster Metalen en Riwald. En nu dus Metaalhandel Kennemerland.

,,Bij al deze bedrijven staat de logistiek centraal. Hoe kun je zo efficiënt mogelijk goederen aanvoeren, verwerken en zo snel mogelijk weer afvoeren. De metaalwaren die hier binnenkomen gaan vandaag dezelfde dag weer de deur uit. Of anders binnen enkele dagen. Zo krijg je geen voorraadvorming en blijft alles overzichtelijk. Dat wil zeggen: geen bergen met ferro (ijzer) en non-ferro materiaal (aluminium, koper, zink en dergelijke).”

Reisbureau

Taha heeft een andere carrière achter de rug. Ooit begonnen in een Amsterdamse bakkerij belandde hij op een reisbureau in de hoofdstad. Daarna volgde Koster en Riwald in Beverwijk. En nu dus met Michel eigen baas. Op het kantoor werkt verder nog in de ochtenduren Laura, de vrouw van Michel. Zij regelt het wegen van de (bedrijfs-) auto’s en het uitbetalen van het geld.

Dan kan haar man zich bezighouden met het laden en lossen van metalen of het sorteren van de binnengekomen partijen. Al gebeurt een groot deel van de werkzaamheden al bij de leverancier zelf: bij garages, loodgieters of dakdekkers staan al afvalbakken van Metaalhandel Kennemerland. ,,Die kunnen we zo ophalen”, geeft de Beverwijker als voorbeeld.

,,Met een speciale pompwagen – een soort palletwagen – gaan we naar de klanten toe. We wegen daar ter plekke met behulp van mobiele weegapparatuur. Daarna betalen we direct uit en nemen de metaalwaren mee naar Beverwijk.” Daarnaast is er een tweede afvalstroom: particulieren en bedrijfjes gaan direct naar het inzamelpunt bij de Havenstraat 5.

,,Eerst gaan de voertuigen op de weegbrug en vervolgens gaat de lading per metaalsoort in de diverse bakken. Na afloop gaan de auto’s nogmaals op de brug, zodat wij weten hoe zwaar de lading was. Daarna ontvangen de klanten het geld.”

Maar het komt ook voor dat particulieren met de fiets een voorraadje metaal afleveren. Maakt niets uit. Vele kleine maken een grote. Michel geeft een voorbeeld: ,,Een oudere dame die hier een paar kilo ijzer kwam brengen, ontvangen wij even hartelijk als een reguliere leverancier. Aandacht voor de klant is voor ons het belangrijkste.

Daarom mogen bezoekers ook op de werkvloer komen en zien hoe we ons brood verdienen. Klanten met minder knowhow van de metaalsoorten helpen we met sorteren. Een tevreden klant is immers een terugkerende klant.”

Pieter van Hove

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.