Premium

Verdachte van moord op Raja Draaisma uit Hoofddorp ’voelt zich niet gehoord’

Verdachte van moord op Raja Draaisma uit Hoofddorp ’voelt zich niet gehoord’
Hoofddorp

De 38-jarige Ferry de G. die wegens het doodschieten van zijn ex-vriendin Raja Draaisma uit Hoofddorp in 2015 tot twaalf jaar cel is veroordeeld, voelt zich niet gehoord. Dat zei hij voor het gerechtshof in Amsterdam aan het begin van het hoger beroep dat deze week wordt behandeld.

Volgens De G. is er vanaf het begin een sfeer van achterdocht. Ook het openbaar ministerie ging in hoger beroep.

Zij stelde dat De G. koelbloedig met voorbedachte rade Raja van het leven beroofde en eiste zestien jaar voor de rechtbank die De G. voor doodslag veroordeelde. De advocaat-generaal klaagt De G. opnieuw aan voor moord. Zij komt donderdag met haar eis.

Lees ook: 'Moord Raja was te voorkomen'

Lees ook: Indrukwekkend eerbetoon met stille tocht voor Raja Draaisma

De G. had een relatie met het slachtoffer. Zij verbrak die twee maanden voor de moord. Hij zou dwingend en ziekelijk jaloers zijn geweest. Ook liet hij afluisterapparatuur in haar woning, auto en bedrijf plaatsen.

Gillen

Op die bewuste 22e juni was De G. naar zijn ex gegaan om de laatste spullen op te halen uit haar woning in de Fanny Blankers-Koenlaan in Hoofddorp. Toen zij elkaar troffen voor haar appartement kregen ze ruzie. Omstanders zouden Raja hebben horen gillen: ,,Nee, nee, niet doen.’’

Daarop zou De G. hebben geschoten, door haar achterhoofd, in haar borst en haar buik. Volgens getuigen liep hij daarna rustig naar zijn auto en reed weg. Uit de tijdslijn die het OM heeft gemaakt blijkt dat hij direct via zijn telefoon een testament en een afscheidsbrief aan zijn dochter en ex-vrouw heeft gestuurd.

Hij zou ze vooraf hebben geschreven, omdat er te weinig tijd zit tussen de moord en het verzenden van de brieven om ze te schrijven. Dat zou kunnen duiden op voorbedachte rade. Hij ontkent dat.

De G. schetst een ander scenario. Juist zijn ex zou met een wapen op hem zijn afgelopen. ,,Ik keek recht in de loop.’’ Daarop zou een gevecht zijn ontstaan en heeft hij het wapen afgepakt. Hij zou in het wilde weg hebben geschoten.

Het hof ondervroeg hem daar scherp over, maar De G. bleef bij zijn verhaal. De advocaat-generaal vond het ongeloofwaardig.

De dochter van Raja Draaisma en haar ouders, die dinsdag de hele dag zaten te wachten om een slachtofferverklaring af te leggen, zullen donderdagochtend aan het woord komen. Dan gaat de zaak verder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.