Premium

Luwte biedt toeschouwers kleurrijk spektakel op het Blokkenterrein bij de IJmuidense haven

Luwte biedt toeschouwers kleurrijk spektakel op het Blokkenterrein bij de IJmuidense haven
Projectleider Stella van Lieshout belooft een kleurrijke theatervoorstelling 'Luwte'.
© foto United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

,,Hier gaan we spelen’’, zegt Stella van Lieshout trots. Ze strekt haar armen om te laten zien hoe groot het natuurlijke podium op het Blokkenterrein van Rijkswaterstaat in IJmuiden is. De wereld van de nomadengemeenschap van Luwte (lengte 150 meter en een breedte van 75 meter) krijgt vorm.

Van Lieshout is tekstschrijver en projectleider van de voorstelling Luwte van Theatermanifestatie IJmuiden. Al lopend over het terrein vertelt ze honderduit over de metaforen van het decor.

,,Niets is toevallig’’, glimlacht ze. Bezoekers van het locatietheater banen zich eerst een weg over het duintje bij het Bunkermuseum. Na een drankje nemen ze plaats op de vaste overdekte tribune. ,,We willen een wereld creëren die lijkt op onze wereld, maar die het niet is.’’

Patronen

Het stuk vertelt het verhaal van een nomadengemeenschap, die veilig in de luwte woont. Als de wind plotseling terugkeert en een vreemdeling meebrengt, wordt de gemeenschap uitgedaagd in haar denken. ,,Houden ze vast aan de bekende patronen of waaien ze met de wind mee?’’, vraagt Van Lieshout.

Het Blokkenterrein oogt rauw, kaal en grijs. Overal liggen betonblokken. Op zee ligt een cruiseschip. ,,Dat zijn van die locatietheater cadeautjes’’, lacht Van Lieshout.

Het eind van het speelveld heeft een grens van spiegelwanden. En de zijkanten van het terrein in het havengebied zijn bewust open gehouden. Zo zie je de gecreëerde wereld, maar ook de echte wereld.

Als je op de tribune zit, valt de hoeveelheid kleuren je al snel op. Een fel roze pand, oranje hekwerken, een lange blauwe tafel, een blauwe glijbaan. De kleuren zijn symbolisch. Zo staat oranje voor thuis, blauw voor de eettafel en geel voor de voorouders.

Over de grond lopen felgekleurde looppaden richting een metershoge rode wachttoren in het midden van het terrein. ,,De paden zijn een metafoor voor de ingesleten patronen. Ze staan voor houvast en controle.’’

Dinsdagavond is de try-out van de voorstelling Luwte, die daarna te zien is van 12 t/m 15 september.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.