Haarlems Kamerlid Van Haga voor rechtbank gedaagd in huurkwestie

Jaap Timmers/Max Sipkes
Haarlem

Wybren van Haga moet binnenkort voor de rechter verschijnen. Een aantal huurders van het Essenhof, dat in privébezit van het VVD-Kamerlid is, is door zijn vastgoedonderneming Sjopperdepop de huur opgezegd. Ze willen dat voorkomen.

Advocaat Bastien Eblé behartigt de belangen van een van de bewoners. Dat is een invalide oudere man die sinds een kleine twee jaar een van de Haarlemse hofjeswoningen huurt. Destijds tekende hij een huurcontract voor de duur van twee jaar. „Hem is toen door Van Haga beloofd dat de huur gewoon door zou lopen mits de huur werd voldaan.”

Na de ingebruikname van de woning liet het bedrijf van Van Haga, die als Kamerlid de afgelopen jaren meermalen negatief in het nieuws kwam, een warmtepomp plaatsen. De pomp had kuren en bleef ook in de zomer aan staan. „Toen de bewoner zijn verhuurder daarop aansprak werd hem verweten dat hij wat meer dankbaarheid mocht tonen.” Zo schetst de advocaat hoe de zakelijke relatie leed onder irritaties van de verhuurder. „Het begon tussen mijn cliënt en Van Haga allemaal erg gezellig en joviaal.”

Medebewoners van de 24 hofjeswoningen vroegen in een petitie om coulance. Niet alleen omdat de bewoner invalide is maar ook omdat mensen die een hofjeswoning betrekken niet van plan zijn op hoge leeftijd te verhuizen. Naar verluidt hebben ongeveer zeven mensen een tijdelijk huurcontract afgesloten sinds Van Haga het monumentale wooncomplex eind 2016 kocht.

Formeel laat het Kamerlid al zijn zaken beheren door zijn bedrijf Sjopperdepop. Op de lijst van nevenverdiensten staat het hofje genoemd als ’privébezit’. Dat maakt volgens de advocaat dat het Kamerlid uiteindelijk altijd verantwoordelijkheid draagt voor het reilen en zeilen van zijn bedrijf, daarom heeft hij niet het bedrijf maar de eigenaar gedagvaard.

Dat Van Haga nog steeds aan de touwtjes trekt zou blijken na een gesprek over irritaties rond verbouwingen. Van Haga zou toen hebben gemaild: „Je hoeft me geen fles wijn te sturen maar je zou wel wat meer dankbaarheid kunnen tonen.”

De parlementariër is eerder op de vingers getikt, omdat hij zich persoonlijk zou hebben beziggehouden met zijn verhuurzaken.

Van Haga heeft, zegt Eblé, „heel negatief gereageerd op een smeekbede van de zoon van de huurder om coulance.” Dat viel de bewoner en diens medebewoners erg tegen. Ze hadden gehoopt dat het Kamerlid het niet zover zou hebben laten komen.

Van Haga wil niet reageren en verwijst naar Sjopperdepop. Daar was niemand op de hoogte.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.