Premium

Leven zonder bankrekening

Leven zonder bankrekening
© Illustratie Michiel Offerman

In het dagelijks betalingsverkeer dat steeds digitaler wordt kun je niet zonder bankrekening. Toch is het openen van een rekening niet voor iedereen zomaar weggelegd.

Acht jaar terug begaat meneer De Vries een behoorlijke misstap. Hij verkoopt festivalkaartjes die hij helemaal niet heeft. Het geld wordt door kopers gestort op bankrekeningen bij ABN Amro, ING en Rabobank. Het bedrog komt uit en in 2013 volgt een rechtszaak. De Vries wordt bij verstek veroordeeld - achteraf beweert hij nooit van de zitting gehoord te hebben. Dat komt uit wanneer hij oudejaarsavond 2017 aangehouden wordt door de wijkagent die weet dat hij nog honderd dagen detentie heeft uitstaan. De straf blijkt aanvankelijk een taakstraf van 180 uur te zijn geweest. Die is omgezet in 90 dagen gevangenisstraf plus 10 dagen voor een nog openstaande boete. Die betaalt De Vries uiteindelijk wel en hij zit drie maanden gevangenisstraf uit.

Weer op vrije voeten, lukt het hem niet meer om een bankrekening te openen. Overal waar hij het probeert, wordt De Vries als klant geweigerd. Hij roept de hulp in van een welzijnsorganisatie, maar een halfjaar later is het ook hen nog niet gelukt een bankrekening voor hem te openen.

Sinds mei 2017 heeft hij werk en het is zijn werkgever die bij ons voor hem aanklopt of wij hulp kunnen bieden, want ook voor hen is het onhandig dat De Vries geen eigen rekening heeft. ,,Met deze werkgever mag ik mijn handjes dichtknijpen dat zij zoveel begrip hebben voor deze situatie, maar dit kan natuurlijk niet veel langer zo doorgaan”, aldus meneer De Vries. ,,Ik begrijp dat ik het in het verleden gewoon goed verpest heb, maar het begint nu gewoonweg oneerlijk te worden. Het wordt me echt te moeilijk gemaakt zo.”

Nu hij zijn straf heeft uitgezeten, verdient De Vries volgens ons ook in dit opzicht een tweede kans. We benaderen De Volksbank die zichzelf de klantvriendelijkste bank noemt: ’Die luistert en die er is voor mensen. In voor- én tegenspoed’. Daar zou meneer De Vries toch welkom moeten zijn. Toch? Ja en nee.

De woordvoerder legt uit dat iemand die een economisch delict heeft begaan een verhoogd risico vormt voor een bank. Om die reden kan ook na het uitzitten van een straf niet zomaar een rekening worden geopend. Maar onmogelijk is het niet. Samen met de overheid en het Leger des Heils hebben de banken al in 2001 afspraken gemaakt om maatschappelijke buitensluiting te voorkomen. Sindsdien is het in principe voor iedereen boven de achttien jaar mogelijk om een basis-betaalrekening te openen. Ook daklozen, asielzoekers, mensen met psychiatrische problemen of schulden en (onder voorwaarden) ex-gedetineerden voor een financieel delict. Met die Convenant Basisrekening kun je ’gewoon’ geld ontvangen en pinnen, afrekenen en internetbankieren, maar is roodstand niet mogelijk en kun je ook geen creditcard krijgen. Zo’n speciale rekening aanvragen moet met een speciaal formulier gebeuren via de bank waar iemand klant was tot de oude rekening werd opgeheven. De Volksbank biedt zo’n rekening aan via SNS. Veelal wordt zo’n aanvraag ondersteund door een hulpverleningsinstantie. Het aanvraagformulier (staat op www.basisrekening.nl) moet worden ingestuurd naar de afdeling Veiligheidszaken van de gekozen bank.

Meneer De Vries probeert het, maar toch wordt het niets. Uiteindelijk lukt het hem wel bij Bunq, de online-bank.

Meer uitleg over het aanvragen van een basisrekening is te vinden op www.basisrekening.nl.

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.