Premium

Haarlemse afdeling van klimaatactivistenclub Extinction Rebellion is nog niet zo heel rebels: ’Geen plannen ons ergens aan vast te lijmen en de kleding blijft ook aan’ [video]

Haarlemse afdeling van klimaatactivistenclub Extinction Rebellion is nog niet zo heel rebels: ’Geen plannen ons ergens aan vast te lijmen en de kleding blijft ook aan’ [video]
De ’die-in’ in de Barteljorisstraat. Volgens de organisatoren van Extinction Rebellion werd er ’opvallend positief’ op gereageerd.
© Foto Saskia Schrofer
Haarlem

Ineens lagen ze daar voor dood, midden in de Haarlemse Barteljorisstraat: zo’n dertig leden en sympathisanten van Extinction Rebellion. Afgelopen zaterdagmiddag hield de nog piepjonge Haarlemse afdeling van deze internationale beweging die protesteert tegen de klimaatverandering haar eerste ’die-in’. Haarlem gaat de komende tijd nog meer merken van de groep.

,,Om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van de desastreuze gevolgen van klimaatverandering. En om ze op te roepen in actie te komen. De tijd dringt’’, legt Janneke Barten, een van de initiatiefnemers van de Haarlemse afdeling, uit.

Ze hadden het een jaar geleden niet gedacht, Barten en haar goede vriendin Margriet Schager (beiden 36), maar opeens zijn de ’brave’ Haarlemse vrouwen actievoerders. Rebellen nog wel. Met een handjevol anderen richtten ze zo’n anderhalve maand geleden Extinction Rebellion Haarlem op.

,,Vorig jaar met die hete zomer die van geen wijken wilde weten, kwam het besef’’, vertelt Barten. ,,Lekker natuurlijk, elke dag naar het strand, maar ik kreeg er steeds meer een ongemakkelijk gevoel bij. Ik dacht: wat staat ons te wachten? Ik ben erover gaan lezen en hoewel ik natuurlijk best wat van klimaatverandering wist, ben ik me kapot geschrokken.’’

Haarlemse afdeling van klimaatactivistenclub Extinction Rebellion is nog niet zo heel rebels: ’Geen plannen ons ergens aan vast te lijmen en de kleding blijft ook aan’ [video]
Janneke Barten (links) en Margriet Schager.
© Foto United Photos/Paul Vreeker

Schager had precies hetzelfde. ,,Ik wil niet meer wegkijken. Hoewel ik nog steeds enigszins de neiging heb berichten over ontdooiende permafrost, smeltende ijskappen en de brandende Amazone over te slaan, omdat ze me een gevoel van ontreddering geven. Maar wegschuiven met de gedachte dat dat allemaal ver van hier is, kan echt niet meer. We moeten in actie komen. Nu. We zijn één planeet, alles hangt met elkaar samen en vanzelf gaat dit niet over.’’

,,Over twintig jaar wil ik niet in de spiegel kijken en denken: je wist het, maar je hebt er niets aan gedaan’’, vult Barten aan.

De wieg van Extinction Rebellion - vrij vertaald: opstand tegen uitsterven - stond in Engeland, waar de groepering in mei 2018 werd opgericht toen ongeveer honderd academici een oproep tot actie tegen de klimaatverandering ondertekenden. Sindsdien breidt de protestgroep zich als een olievlek over de aardkloot uit. Inmiddels is de beweging in 58 landen actief en zijn er lokale afdelingen in zo’n 525 steden.

Extinction Rebellion is geweldloos, maar weet overal in de wereld met opmerkelijke acties de aandacht te trekken. Door blokkades bijvoorbeeld, door nepbloed te laten vloeien, of door zich bij protesten vast te ketenen of zelfs te lijmen. Ook uit de kleren gaan op de publieke tribune van het Britse Lagerhuis is al vertoond. Veel leden van de groepering zijn daarbij bereid gearresteerd te worden.

Staat Haarlem dit ook allemaal te wachten? ,,We hebben geen plannen ons ergens aan vast te plakken en de kleding blijf ook aan’’, zegt Barten glimlachend. ,,Maar die-ins, zoals zaterdag in de Barteljorisstraat, zullen er meer komen.’’

En de Haarlemse afdeling gaat informatiebijeenkomsten houden om kennis over de klimaatverandering te verspreiden. Om te beginnen op dinsdag 17 september (aanvang 20.00 uur) in Jansstraat 33.

Donderdag 5 september spreekt Janneke Barten namens Extinction Rebellion in bij een commissievergadering in het Haarlemse stadhuis. Ze stelt onder andere kritische vragen over waarom Haarlem zijn ambitie om in 2030 honderd procent klimaatneutraal te worden, nu alweer heeft afgezwakt naar vijftig procent.

Grote blokkades of andere grimmige acties zijn er niet op komst in Haarlem. Wel houdt de Haarlemse afdeling samen met die van Amsterdam komende zaterdag om 12.00 uur een die-in op Schiphol. Als protest tegen de groei van de luchthaven. Barten en Schager doen op 7 oktober mee aan een grote protestactie in Amsterdam, waarbij met duizend mensen de brug voor het Museumplein wordt bezet.

De twee Haarlemse vrouwen hebben aangegeven niet gearresteerd te willen worden bij hun acties. ,,Als je dat niet wil, hoeft dat niet en krijg je een andere rol’’, leggen ze uit. Schager wil ’vooralsnog’ arrestaties uit de weg gaan. Barten heeft zo haar privéredenen om niet door de politie weggesleept te willen worden.

,,Ik heb twee jonge kinderen. Dan is het niet handig als mamma in de cel belandt. Ja, Haarlem is eigenlijk wel een tamelijk lieve afdeling van Extinction Rebellion. Nog niet zo heel rebels, nee.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.