Premium

Joran Davids met zijn handen in het haar: zijn nieuwe zaak in Heemskerk moest na drie weken dicht. Reden: het voldoet niet aan de regels

Joran Davids met zijn handen in het haar: zijn nieuwe zaak in Heemskerk moest na drie weken dicht. Reden: het voldoet niet aan de regels
Het nieuwe pand van Sika Wonen is na drie weken weer dicht
© foto Heleen Vink
Heemskerk

Nog geen drie weken was de nieuwe winkel aan de Gerrit van Assendelftstraat geopend. Maar nu is-ie alweer gesloten. Op last van de gemeente Heemskerk.

Reden: de komst van de zaak zou in strijd zijn met het bestemmingsplan. Eigenaar Joran Davids van wooninterieurzaak Sika Wonen – dat daar sinds 13 augustus zat – weet zich geen raad. „We hebben drie maanden keihard gewerkt om dit pand – dat al jaren leegstond - helemaal op te knappen en het weer een fraai uiterlijk te geven. Maar het is ons blijkbaar niet gegund.”

Sika Wonen – mede opgericht door Davids’ moeder - heeft sinds twintig jaar een winkel in Krommenie. De zaken gaan voorspoedig. Vandaar dat Davids een tweede filiaal heeft geopend in Heemskerk. Maar de vraag is of het op de huidige locatie aan de Gerrit van Assendelftstraat mag.

Bestemmingsplan

Alles draait om het bestemmingsplan dat voor het pand geldt. Jaren geleden was de bibliotheek gevestigd in het onderkomen, destijds en nog steeds eigendom van Rohe Vastgoed van Henk van Tunen. Het gebouw viel (en valt) onder de bestemming ’maatschappelijk’.

Dus instellingen met een commercieel oogmerk zouden daar geen gebruik van kunnen maken. In het bestemmingsplan was echter de bepaling opgenomen dat zich eventueel detailhandel in het gebouw kan vestigen, onder voorwaarde dat het college van burgemeester en wethouders van Heemskerk daar aan wil meewerken.

Huurder

„Eind 2017 meldde zich een andere potentiële huurder bij me. Ik ben daarop wederom gaan praten met de wethouder. Maar die wilde niet meewerken aan het wijzigen van de bestemming”, aldus Van Tunen. „Volgens de gemeente is het gebied een kansarm winkelgebied. Bovendien heeft Heemskerk zich aangesloten bij een gemeenschappelijke visie – met Beverwijk en Velsen – om detailhandel naar het centrum terug te dringen. In dezelfde visie staat ook dat leegstand voorkomen moet worden.”

Rohe is tegen de beslissing van de gemeente naar de rechter gestapt. In een tussenvonnis heeft die hem in het gelijk gesteld, stelt Van Tunen. „Ik hield er rekening mee dat het eindoordeel ook in mijn voordeel zou zijn. Daarop heb ik in goed vertrouwen het pand verhuurd.”

De gemeente heeft een andere versie: „In de tussenuitspraak heeft de gemeente de gelegenheid gekregen om aan te geven waarom ze de vergunning had geweigerd. Dat heeft ze gedaan. De rechtbank ging ermee akkoord. Er mag geen winkel in dit pand”, aldus de voorlichtster.

Van Tunen heeft hoger beroep ingesteld.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.