Premium

Akerendam: Beverwijks museum dat een dag per jaar open is

Akerendam: Beverwijks museum dat een dag per jaar open is
Adri Elkhuizen geeft een toelichting in de tuinkamer.
© foto Ronald Goedheer
Beverwijk

Strak gesnoeide hagen, uitbundig bloeiende varens in grote potten, weelderige borders, de spiegelvijver en de slotgracht. De bezoeker weet niet wat hem overkomt tijdens de open dag van landgoed Akerendam.

Op zo’n tweehonderd meter van het NS-station liggen de tuinen van het landgoed te schitteren in de zon. In het midden van dit alles ligt het imposante landhuis, in de zeventiende eeuw gebouwd door Jan Bicker, een rijke koopman uit Amsterdam. Evenals andere welgestelde hoofdstedelingen investeert hij in die tijd zijn spaargeld in landhuizen en gronden. Met als doel om ’s zomers de stank, de pest en de drukte van de hoofdstad te vermijden. De vakantiereis ging per boot: via het Wijkermeer naar ons gebied.

,,Akerendam lag toen direct aan het meer”, zegt Hans Otten. Hij is al 29 jaar hovenier van het bijna drie hectarende metende gebied. Maar deze zondag is hij mede-rondleider van belangstellenden die wel eens een kijkje op het landgoed willen nemen.

Want in tegenstelling tot andere buitens in het gebied als Beeckestijn, Waterland, Velserbeek (alle Velsen) en het Beverwijkse Scheybeek Akerendam sporadisch de deuren voor bezoekers. ,,De stichting Sluyterman van Loo, eigenares van het complex, wil het exclusief houden”, lacht Otten.

Dezelfde familie Sluyterman van Loo bewoonde ooit het huis. In 1916 stelde ze het landhuis ter beschikking voor de verpleging van oudere dames. In de jaren ’70 liet de stichting bij het landgoed het appartementencomplex Nieuw Akerendam bouwen. Het historische huis kreeg een representatieve en culturele functie.

Vandaag de dag zijn er kantoren gevestigd en woont er één particulier. Otten bewoont een huisje op het landgoed. Niet ver van de orangerie waar ’s winters de subtropische planten staan en de kassen waar nu druiven en tomaten groeien. Een bewoner van het seniorencomplex wiedt onkruid in perkje. Het vrijwilligerswerk aan de tuin gaat door, open dag of niet. Veel geïnteresseerden brengen een bezoekje aan de verborgen parel van Kennemerland. Adri Elkhuizen van de stichting ontvangt gasten in de tuinkamer, met fraaie afbeeldingen van mythische goden aan de muren.

,,Vergeet niet naar de blauwe en gele salon plus de opkamer te gaan”, raadt ze een bezoekster aan. Sierlijke fauteuils, een schilderij van de Haarlemse Grote Markt. Het hele pand ademt vaderlandse geschiedenis uit. Een museum dat één keer per jaar open is.

Meer nieuws uit Kennemerland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.