Haarlemse grensrechter krijgt boete voor knock-out op voetbalveld, na incident zat hij anderhalve week ondergedoken vanwege doodsbedreigingen

Haarlemse grensrechter krijgt boete voor knock-out op voetbalveld, na incident zat hij anderhalve week ondergedoken vanwege doodsbedreigingen
De keeper deelde een schop uit (links) voordat hij van achteren werd neergeslagen door de grensrechter van Geel-Wit (oranje shirt). videostills
© videostills
Haarlem

De speler en grensrechter van de Haarlemse voetbalclub Geel-Wit was naar eigen zeggen juist de man die steevast opstootjes op het voetbalveld in de kiem probeerde te smoren. Toch sloeg Gianluca A. (34) op 30 maart keeper Rowan van Ingen van de Hoofddorpse voetbalclub UNO knock-out. De Haarlemmer weet niet wat hem bezielde. De politierechter legde A. dinsdag een boete van vijfhonderd euro op voor mishandeling.

Hij had de eerste helft van de bewuste wedstrijd zelf gespeeld en was na rust grensrechter. Toen tijdens de tweede helft op het veld flink geknokt werd door beide teams, wilde A. ingrijpen en rende hij het veld in. Pas onderweg, toen hij zag dat de UNO-keeper een van z’n teamgenoten trapte, sloegen de stoppen bij hem door, vertelde hij in de Haarlemse rechtbank. De doelman was minutenlang buiten bewustzijn en liep een lichte hersenschudding en een blauw oog op door de klap die hij niet aan zag komen.

Voorbeeldfunctie

,,Ik schrok me dood op dat moment’’, blikte A. terug op zijn uithaal. Juist hij had als aanvoerder altijd een voorbeeldfunctie, zei hij in de rechtbank met zachte stem. ,,Ik weet niet wat in me omging.’’

A. noemde het een black-out en bood meerdere keren zijn excuses aan. ,,Ik heb nog steeds geen flauw benul wat me bezielde. Boos zijn, zit niet in mijn aard’’, vertelde hij. ,,Normaal ben ik iemand die tijdens de wedstrijd de strijdende partijen uit elkaar haalt en het met woorden op wil lossen. Ik was niet voor niks aanvoerder.’’ Om erachter te komen hoe de stoppen toch zo doorsloegen, bezoekt A. een psycholoog.

Na het incident bracht de Haarlemmer een nacht in de cel door. ,,Een vreemde gewaarwording. Ik had nooit verwacht ooit in de cel terecht te komen’’, blikte de salesmanager terug. Ondertussen ging het filmpje van de knokpartij en de vuistslag viraal en opende het NOS Journaal ermee. Dat merkte A. toen hij weer vrij was en doodsbedreigingen ontving via social media. Het was voor hem en zijn vriendin reden om met hun kindje anderhalve week onder te duiken.

A. werd al snel door zijn club geroyeerd en de KNVB schorste hem later voor drie jaar. Slachtoffer Van Ingen vond dat hij daarmee al genoeg gestraft was. De twee ontmoetten elkaar in het kader van een mediationtraject, dat beide partijen goed deed. Zonder tussenkomst van de rechter betaalde A. het slachtoffer een schadevergoeding. De dag voor de rechtszaak stuurde Van Ingen de voormalige Geel-Wit-aanvoerder zelfs een berichtje waarin hij hem sterkte wenste.

De officier van justitie eiste een werkstraf van zestig uur, onder meer ’om aan de samenleving te tonen dat dit onaanvaardbaar is’. ,,Wat is de toegevoegde waarde van een werkstraf?’’, vroeg A.’s advocaat zich af. De rechter vond een boete van vijfhonderd euro genoeg. ,,Het geeft geen pas om als grensrechter of speler uit het niets een klap tegen het achterhoofd te geven’’, stelde zij.

Lees ook: Gewonde bij geweld op voetbalveld in Hoofddorp, grensrechter aangehouden [video]

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.