Premium

Een ode aan de geschiedenis van Ruïne van Brederode

Een ode aan de geschiedenis van Ruïne van Brederode
Johan Wolfert van Brederode en Louise van Solms.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Santpoort-Zuid

De Ruïne van Brederode stond afgelopen week in het teken van de gouden eeuw. De reden is bijzonder: het huwelijk van Johan Wolfert van Brederode en Louise van Solms werd na 200 jaar herbeleefd. Destijds waren er speciale gasten aanwezig, zoals Rembrandt, nu was het grote huwelijksfeest toegankelijk voor iedereen.

Vanaf de Velserenderlaan is er al muziek te horen. Gezinnetjes en families lopen over het terrein wat heen en weer en bekijken het programma dat zij hebben gekregen bij de ingang. Alles is uit de kast getrokken voor een succesvolle dag: zeventiende-eeuwse attributen, muziek en kleding. De geschiedenis komt dit weekend weer tot leven.

Zwaard

In de verte lijkt een mannelijke stem iemand te instrueren. Dichterbij, in de ruïne, staat de 6-jarige Liam met zijn oudere broer Roan (7). Ze proberen met een zwaard een aardappel door midden te hakken. Een volwassen man staat in oude klederdracht mee te kijken en hen tips te geven. Ze juichen als lukt. Hun ouders Bart en Marianne Roest kijken lachend toe. „Wij zijn uitgenodigd om vandaag een kijkje te komen nemen. Voor de kinderen gaan we alle activiteiten af: boogschieten, schermen en ringsteken.”

En dat is het doel van organisatoren Rob Kortekaas en Angelique Schipper. „Er is zoveel geschiedenis rondom de Ruïne van Brederode, maar weinig aandacht. Dit leek ons een leuke manier om een stukje van de geschiedenis te vertellen: zo wel met het verhaal als met activiteiten voor kinderen.” Bij de organisatie is hulp gekomen van vrijwilligers en bekenden die toevallig nog oude spullen hadden liggen en dit wilde doneren aan de organisatie.

Voordat het huwelijksfeest begint zijn er leden van muziektheater Plug In uit IJmuiden liedjes aan het zingen. Tegelijkertijd kunnen kinderen meedoen aan de tekenwedstrijd. Op picknicktafels zijn stiften en kleurpotloden uitgestald waar gretig gebruik van wordt gemaakt. Sommige kinderen zitten ijverig te tekenen, anderen staren naar de leden van het zingende koor. Kort na de tekenwedstrijd wordt het huwelijksfeest aangekondigd.

De bruid draagt een zeventiende-eeuwse trouwjurk vol borduursels, steentjes en lagen stof waar maanden werk in moet zitten. Het publiek kijkt aandachtig naar hoe zij voorbij loopt richting het altaar. De dominee verklaart Johan Wolfert van Brederode en Louise van Solms man en vrouw. Nadat het ja-woord is gegeven wordt iedereen uitgenodigd mee te doen aan de dansworkshop. De muziek leek op dat van een oud snaarinstrument: een klavecimbel. Iedereen doet hard zijn best de dans onder de knie te krijgen, maar het belangrijkste blijft dat iedereen het leuk had. En dat lijkt geslaagd.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.