Drie Nederlandse toparchitecten houden lezingen in Haarlem

Haarlem

Drie Nederlandse toparchitecten zullen de komende maanden een lezing houden in Haarlem. Dat doen ze in het kader van het dertigjarig bestaan van het ABC Architectuurcentrum. Het gaat om Francine Houben (Mecanoo Architecten), Winy Maas (MVRDV) en Ben van Berkel (UNStudio).

Het ABC Architectuurcentrum opende in januari 1989 de deuren in het pand Groot Heiligland 47. Op die plek zit het lokale architectuurcentrum nog steeds en heeft het zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een belangrijk en onmisbaar informatie- en discussiecentrum over architectuur en stedenbouw, zeker als het om lokale bouwprojecten gaat.

Furore

Om het jubileum luister bij te zetten heeft het ABC de drie gerenommeerde en internationaal bekende Nederlandse architecten uitgenodigd voor een lezing. ,,Het ABC heeft juist hen uitgenodigd omdat zij - met de gerenommeerde bureaus die zij circa dertig jaar leiden - spraakmakend zijn voor Nederland en internationaal furore maken’’, zegt Gabriël Verheggen, directeur van het architectuurcentrum. De lezingen worden gehouden in de Kleine Zaal van de Philharmonie.

Ben van Berkel geeft de eerste lezing op dinsdag 15 oktober, van 20.15 tot 22.00 uur. Hij is bekend van onder meer de Erasmusbrug in Rotterdam, het NS station in Arnhem of het Mercedes-Benzmuseum in Stuttgart. Zijn bureau is een netwerk van specialisten in architectuur, stedenbouw en infrastructuur.

Francine Houben is op dinsdag 19 november aan de beurt, ook om 20.15 uur. Zij werkt aan prestigieuze projecten over de hele wereld, van een cultuurcentrum in Taiwan tot een bibliotheek in Birmingham, de verbouwing van de Public Library in New York of het nieuwe NS station in Delft. In Haarlem is zij betrokken bij de grootschalige woningbouwplannen voor het stadsdeel Zuidwest en heeft haar bureau het Sterren College ontworpen.

Winny Maas, die op maandagavond 20 januari 2020 aantreedt in de Philharmonie, kreeg met zijn bureau internationale faam dankzij onder meer het ontwerp van het Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover en de Markthal in Rotterdam. Hij beschouwt de stad van de toekomst als zijn specialiteit en ontwikkelde diverse stedenbouwkundige masterplannen voor onder meer Parijs en Oslo.

Bij de lezingen zullen de architecten hun visie geven op de ontwikkelingen in hun vakgebied in de afgelopen dertig jaar en wagen zij zich ook aan een vooruitblik. Ook geven zij een ’aanstormend talent’ de gelegenheid om het voorprogramma van hun lezing te verzorgen.

Kaarten voor de lezingen zijn voor 15 euro vanaf aanstaande maandag te bestellen bij de Philharmonie, aan de kassa Lange Begijnestraat 11, via theater-haarlem.nl of telefonisch 023-5121212.

Boek

Ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan geeft het ABC ook een boek uit over de historie en rol van het architectuurcentrum.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.