Premium

25 jaar Filmclub Simon van Collem: Arthousefilms in patatdorp Zandvoort

25 jaar Filmclub Simon van Collem: Arthousefilms in patatdorp Zandvoort
Thijs Ockersen: ,,Het bestaansrecht van de filmclub is na een kwart eeuw onverminderd groot.
Zandvoort

Met de Franse film Au Bout des Doigts van regisseur Ludovic Bernard begint woensdag 4 september het 25e seizoen van de Filmclub Simon van Collem in Cinema Circus Zandvoort. Al heeft de club al jaren geen leden meer, haar bestaansrecht is onverminderd groot, zegt organisator en programmeur Thys Ockersen.

Eke woensdagavond om half acht verzamelen zo’n twintig tot dertig liefhebbers van de betere film zich in de bioscoopzaal van Circus Zandvoort. Het zijn trouwe bezoekers, de meesten op leeftijd. ,Het is jammer dat het er niet meer zijn”, zegt Ockersen. „Zandvoort is nu eenmaal een patatdorp. Geen cultuurdorp. De bioscoop hier draait sowieso moeizaam. Kinderfilms, die gaan wel goed.”

Voor de typische arthouse-films die Ockersen voor zijn filmclub uitzoekt, moet je in Zandvoort geen uitverkochte zaal verwachten. Wie er komen, doet hij een groot plezier met zijn keuzes, weet hij. Al was het aanvankelijk wel even zoeken. „Ik heb geleerd dat het niet te extreem moet zijn”, vertel hij.

25 jaar Filmclub Simon van Collem: Arthousefilms in patatdorp Zandvoort

Te veel

De vertoning van ’A Dinner with Andre’ was jaren geleden iets te veel. In de Amerikaanse dramafilm van de Franse regisseur Louis Malle praten theaterdirecteur Andre Gregory en acteur Wallace Shawn als op hen zelf gebaseerde maar fictieve karakters tijdens een etentje twee uur lang over toneel, experimenteel theater, de zin van het leven en over spiritualiteit. Ockersen: „Aan het eind van de film had ik nog vier mensen in de zaal zitten.”

Damage, ook van Louis Malle trouwens, ging beter, maar toch... Het zwaar psychologische drama over een Britse politicus die een seksuele relatie aangaat met de vriendin (een rol van Juliette Binoche) van zijn zoon, had een van de bezoeksters nogal aangegrepen. „Dit gebeurt toch niet echt?!”, had ze geroepen. Ockersen: „Waarop ik zei: Dit gebeurt aan de lopende band, mevrouw! Ik heb haar nooit meer meer bij een filmvoorstelling gezien.”

De Zandvoortse filmmaker Thys Ockersen aast halverwege de jaren negentig - hij was net teruggekeerd in zijn geboortedorp - nadrukkelijk op een plek om films te vertonen. Een poging om met bioscoopexploitant Cor Koppies iets op te zetten, mislukte bij gebrek aan een geschikte ruimte. „Misschien maar goed ook”, zegt Ockersen nu. „Koppies overleed een paar jaar later.”

Hij komt dan in aanraking met Leo Heino, die in Amsterdam in diverse uitgaansgelegenheden speelautomaten exploiteert en in Zandvoort een amusementshal wil bouwen. De gemeente gaat akkoord mits er in het complex ook iets cultureels gebeurt. Zo krijgt Cinema Circus zijn bioscoopzaal, met ruim tachtig stoelen.

„Ik heb vanaf het begin de vrije hand gehad voor de filmclubavonden. Het idee om de naam Simon van Collem eraan te verbinden, komt wel van Heino. Hij wilde dat graag. Het is enigszins discutabel natuurlijk, omdat Van Collem wel Zandvoorts was, maar helemaal nooit iets met kunstfilms heeft gedaan. Maar ach...”

Aanvankelijk kon je - gratis - lid worden van de club. Dan kreeg je korting op een kaartje, en koffie voor niets. Bij een lidmaatschap hoorde ook een clubpas. „Het werd op een gegeven moment te ingewikkeld. Met de crisis van een paar jaar geleden, en de bezuinigingen die daaruit voortvloeide, is een eind gemaakt aan de poespas. Dat scheelde vooral administratie. Nee, voor de avonden maakt het niets uit. Het is hooguit een gevoel: je was lid van een club. Dat had wél wat.”

Sylvia Kristel

Drie keer zette Ockersen een heel festival op vanuit de filmclub, waaronder één rond de Nederlandse speelfilm met een uitgebreid eerbetoon aan Sylvia Kristel. „Het zou nu niet meer kunnen”, zegt Ockersen. „Het is zo veel werk. En geld is er niet voor, hier in Zandvoort. Als het niet met het circuit te maken heeft, is hier nergens geld voor.

Voorlopig zal Ockersen elke vrijdagavond naar Amsterdam blijven gaan om films te spotten voor zijn filmclubavonden. „Wat ik zie, blijkt niet altijd geschikt. Daarom moet ik soms gokken met een film die ik zelf niet gezien heb. Dan heb ik er wel uitgebreid over gelezen uiteraard. Het programma van september en oktober staat nu.”

„Voor november of december zou ik graag de nieuwe Tarantino-film, ’Once upon a time in Hollywood’, hebben. Ik ben vaak in Hollywood geweest. Tarantino weet de sfeer van het Hollywood van eind jaren zestig prachtig te treffen. En dan het einde van de film... Die zag ik echt niet aankomen. Heb je ’m al gezien? Nee, ik verklap niks.”

25 jaar Filmclub Simon van Collem: Arthousefilms in patatdorp Zandvoort

Filmclubfilms september en oktober:

04 september: Au bout des Doigts

11 september: Britt-Marie was Hier

18 september: Mademoiselle de Joncquières

25 september: Der goldene Handschuh

02 oktober: The Fall of the American Empire

09 oktober: Le jeune Ahmed

16 oktober: Hotel Mumbai

23 oktober: El Reino

30 oktober: A Rainy Day In New York

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.