Premium

Glastuinbouwproject PrimA4a bij Rijsenhout is bijna voltooid

Glastuinbouwproject PrimA4a bij Rijsenhout is bijna voltooid
Rond tomatenkweker Schenkeveld wordt een ‘natuurgebied’ aangelegd.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Rijsenhout

Het glastuinbouwproject PrimA4a in Rijsenhout is buitengewoon goed geslaagd. Althans volgens de organisatie van PrimA4a zelf dan.

„Het eindbeeld van PrimA4a is waarschijnlijk anders dan bedacht aan de tekentafels in 2006. Maar het resultaat is veel waardevoller”, stelt de organisatie in een terugblik. Er is sprake van ’een leefbare omgeving die een aantrekkelijk speelveld is voor moderne en ’state of the art’ tuinbouwondernemingen in de volle breedte van deze dynamische sector en in een goede verstandhouding met alle stakeholders’.

De laatste fase wordt nu ingezet: het noordelijk deel van het grondgebied tussen Rijsenhout, A4, Aalsmeerderweg en de Geniedijk. Er is belangstelling voor kleinschalige glastuinbouw en van veredelingsbedrijven en leveranciers, aldus PrimA4a. Een eerdere poging om er een transformator van Tennet te bouwen leed na fel protest uit Rijsenhout schipbreuk. De enige link tussen de transformator en glastuinbouw is dat er veel energie nodig is voor kassencomplexen, maar Tennet heeft vooral voorzieningen nodig voor de datacenters die bij Hoofddorp gaan komen.

Het project PrimA4a werd in 2006 opgezet door de gemeente Haarlemmermeer en Stallingsbedrijf Glastuinbouw Nederland (SGN). Doel was de ontwikkeling van een nieuw, groot en goed bereikbaar glastuinbouwgebied langs de A4, vlak bij Schiphol. Ook moest er een antwoord komen op leegstaande en verouderde bloemenkassen bij Rijsenhout. Dat moest de leefbaarheid in het dorp verbeteren en ruimte geven aan nieuwe bedrijven.

Te laat

PrimA4a startte in feite te laat. De bloemenkwekers verlegden al eerder hun horizon naar Afrika: in landen als Kenia en Tanzania is het kweken van bloemen dankzij de zon en lage lonen veel goedkoper dan in Nederlandse kassen. De Afrikaanse oogst wordt per vliegtuig naar de bloemenveiling in Aalsmeer gebracht en na verkoop naar de eindbestemming elders in Europa of de wereld.

Hoewel PrimA4a gunstig is gelegen naast de luchthaven Schiphol, was het lang zoeken naar een alternatieve invulling van het project. Die is uiteindelijk gevonden met het binnenhalen van de megakassen van Looije in Burgerveen en Schenkeveld in Rijsenhout: geen bloemen- maar tomatenkwekers. Wie in de supermarkt tomaten koopt maakt een goede kans dat ze uit deze kassen komen. Met zulke ’grote spelers’ werd het glastuinbouwproject PrimA4a na jaren uitzichtloze stagnatie alsnog gered.

Poldertuin

Dat verklaart waarom de gemeente Haarlemmermeer in 2017 een met het dorp Rijsenhout overeengekomen recreatiegebied Poldertuin langs de Bennebroekerweg eenzijdig van tafel veegde toen Schenkeveld daar een kassencomplex wilde bouwen. Schenkeveld laten lopen zou het project PrimA4a onderuit halen en dat wilde de gemeente voor geen prijs. De Rijsenhouters betaalden daar de rekening voor.

Het antwoord van Rijsenhout was het presenteren van die rekening aan de gemeente Haarlemmermeer: een vertrouwenscrisis. De gemeente kwam de beloofde Poldertuin niet na en dat pikte het dorp, dat overigens niets tegen Schenkeveld heeft, niet. Na vele gesprekken en ’gemasseer’ werd tussen dorp en gemeente overeengekomen dat er een wandelroute komt rond het kassencomplex van Schenkeveld. Die wordt momenteel aangelegd.

PrimA4a, dat volgens de eigen website ’bruist van energie en vernieuwing’, beschouwt het eigen project als bijna voltooid. Met trots wordt teruggekeken op de voorbije jaren. „In weerwil van planologische ontwikkelingen en de financieel-economische crisis zijn gemeente en SGN zij aan zij blijven werken. Als we nu in 2019 terugkijken zien we dat zowel de nieuwbouw als de herstructurering gerealiseerd zijn. In nieuw en in bestaand kassengebied zijn vooroplopende ondernemingen neergestreken en veel oude kassen zijn gesloopt en opgeruimd.” De plannen van 2006 zijn niet volledig waargemaakt, realiseert ook PrimA4a zich. „Dat is ook niet verrassend; wensen en ambities in een dergelijk langjarig project worden onderweg aangepast.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.