Premium

OM: ’Waarschijnlijk drugsconflict achter beschietingen met vuurwapens in IJmuiden’

Haarlem

Twee beschietingen in de buurt van het IJmuidense Gijzenveltplantsoen - waarbij in april een auto en een scooter onder vuur werden genomen - hadden waarschijnlijk te maken met een drugsconflict. Dat werd donderdag duidelijk in de rechtbank in Haarlem, aan het begin van het proces tegen drie verdachten in de heftige geweldszaak.

De 20-jarige IJmuidenaar Salim D. zat op zondag 28 april van dit jaar achter het stuur van een auto van waaruit de scooter - met daarop twee mannen - al rijdend werd beschoten. Het OM vindt dat hij medeverantwoordelijk is voor dat geweld. Maar D.’s advocaat, strafpleiter Esther Vroegh, ziet dat heel anders.

Verklaring

Volgens haar wist de jonge IJmuidenaar naar eigen zeggen namelijk niet dat er tijdens de rit in IJmuiden zou worden geschoten. Vroegh probeerde donderdag D. in afwachting van zijn berechting op vrije voeten te krijgen, ook wegens persoonlijke omstandigheden. Maar de rechtbank besliste dat de IJmuidenaar achter slot en grendel moet blijven. D. staat eveneens terecht voor bezit van een omgebouwd gaspistool.

Bij het schietincident op de hoek van het Gijzenveltplantsoen en de Lange Nieuwstraat werden zeker zeven kogels afgevuurd, zei de officier van justitie tijdens de pro-formazitting. Het incident deed zich voor op klaarlichte dag. De politie trof kogelinslagen aan in een bushokje en in een flatgebouw en op straat werd een aantal hulzen ontdekt. Het openbaar ministerie heeft slechts zicht op één van de mannen op de scooter. Hij wil niet zeggen wie hem die dag vergezelde, aldus de officier van justitie.

Ook de Nijmegenaar Christopher S. zit wegens deze beschieting in de beklaagdenbank. Hij wordt daarnaast verdacht van een heftige steekpartij (begin april dit jaar), handel in cocaïne, heroïne en hennep én het bezit van een negen millimeter-pistool.

Rijdende auto

De 22-jarige Eric S. uit IJmuiden is volgens het openbaar ministerie betrokken geweest bij een schietincident dat zich - even verderop - kort vóór het geweld bij de hoek Gijzenveltplantsoen-Lange Nieuwstraat voltrok. Daarbij werd een rijdende auto onder vuur genomen. Hoeveel keer toen werd geschoten, is onduidelijk. Het OM vervolgt S. ook voor mishandeling en doodsbedreiging.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.